Dvostruka enkripcija

EU institucije prelaze na novu aplikaciju

Dužnosnici Komisije su već obavezni da koriste zaštićenu elektronsku poštu za razmjenu osjetljivih informacija, dok za povjerljive dokumente važe stroga sigurnosna pravila.
Sci-Tech / Internet | 27. 02. 2020. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija preporučila je svom osoblju da za slanje tekstualnih poruka počnu koristiti Signal, aplikaciju sa dvostrukom enkripcijom. Nova preporuka dio je širih nastojanja Brisela da pojača sigurnost online komunikacije, poslije nedavnih cyber upada.

Zaposleni su početkom veljače dobili instrukciju da pređu na Signal koji je 'izabran kao preporučena aplikacija za javne instant poruke', prenio je portal Politico.eu. Aktivisti za zaštitu privatnosti favoriziraju Signal zbog dvostruke enkripcije, što znači sigurnu komunikaciju čiji sadržaj ne može nitko vidjeti osim pošiljatelja i primatelja poruke, i zbog tehnologije koja je dostupna svima.

Signal su 2013. napravili aktivisti za zaštitu privatnosti, a ima podršku neprofitne organizacije koju podržava osnivač WhatsApp-a Brian Acton. "Ne možemo čitati vaše poruke niti vidjeti vaše pozive niti itko drugi može", piše na web stranici Signala.

Preporuka Komisije je dio napora EU da pojača cyber sigurnost, poslije nekoliko incidenata koji su šokirali europske diplomate i dužnosnike. U prosincu 2018. firma za istraživanje cyber sigurnosti Area1 security priopćila je da je otkrila da je tisuće diplomatskih dokumenata skinuto sa sistema COREU koji vlade članica i institucije EU koriste za svakodnevnu razmjenu informacija o vanjskoj politici.

Zatim su u lipnju 2019. mediji pisali da su delegaciji EU tijekom posjete Moskvi 2017. dva kompjutera navodno hakirana radi krađe diplomatskih informacija, prenosi Euractiv. EU je prošlog tjedna priopćila da će uskoro napraviti novu strategiju o europskoj cyber sigurnosti, poslije ranije najave da će osnovati zajedničku jedinicu za borbu protiv cyber napada.

Dužnosnici Komisije su već obavezni da koriste zaštićenu elektronsku poštu za razmjenu osjetljivih informacija, dok za povjerljive dokumente važe stroga sigurnosna pravila. Korištenje Signala preporučeno je uglavnom za komunikaciju između zaposlenih i ljudi izvan institucija.

Promoviranje ove aplikacije bi, međutim, moglo naljutiti organe za provođenje zakona. Dužnosnici u Briselu, Washingtonu i drugim prijestolnicama vrše pritisak na Facebook i Apple da dozvole vladinim agencijama pristup enkriptovanim porukama.

Američki, britanski i australijski dužnosnici su u otvorenom pismu prošlog listopada pozvali direktora Facebooka Marka Zuckerberga da obustavi planove da enkriptuje Facebookov servis za slanje poruka.

Kopirati
Drag cursor here to close