Najveći svjetski videoservis

15. rođendan YouTubea uz malo fascinantne statistike

Na današnji dan prije 15 godina na YouTube je postavljen prvi video zapis, "Me at the zoo". Od tada je to postao najveći video servis na svijetu s oko dvije milijarde aktivnih korisnika.
Sci-Tech / Internet | 23. 04. 2020. u 13:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

23. travnja 2005. godine na tek osnovanu internetsku video platformu YouTube postavljen je prvi video zapis, 18 sekundi dug isječak o posjeti jednog mladića zoološkom vrtu u San Diegu – "Me at the zoo". Mladić na snimci je i suosnivač YouTubea Jawed Karim, koji je tako ušao u povijest kao prva osoba koja je svoj video uploadala na ovaj servis.

YouTube će, nakon tih skromnih početaka, u konačnici iz temelja promijeniti kako ljudi u svijetu konzumiraju video sadržaje, ali će stvoriti i cijelu generaciju novih profesionalnih video kreatora, danas poznatih kao youtuberi.

Na današnji dan prije samo 15 godina YouTube je imao, dakle, jedan video zapis i vjerojatno tek tri gledatelja, svoje suosnivače. Uz spomenutog Karima tu su bili još i Chad Hurley te Steve Chen, koji su već krajem 2006. YouTube prodali Googleu za 1,65 milijardi dolara isplaćenih u Googleovim dionicama, javlja Bug.

Desetljeće i pol nakon prvog videa, YouTube je središnje internetsko mjesto za amaterske, ali i profesionalne video uratke, ima prihode oko 15 milijardi dolara i preko 5 milijardi dostupnih video isječaka, a daleko najgledaniji sadržaji na njemu su glazbeni spotovi.

YouTube je istodobno i druga najposjećenija stranica na webu, odmah nakon Googlea, a mjesečno je posjećuje oko 2 milijarde jedinstvenih aktivnih korisnika. Svake minute na ovaj servis se uploada oko 500 sati video sadržaja. Vrijeme koje, pak, odlazi na gledanje tog sadržaja mjeri se u milijardama sati.

Dnevno se bilježi oko 5 milijardi pojedinačnih pregleda, što čini preko milijardu sati dnevno utrošenih na gledanje YouTube videa – više nego što zajedno, primjerice, bilježe Netflix i Facebook. Oko 70% ukupnog vremena provedenog na YouTubeu danas odlazi na mobilne uređaje, mobitele i tablete. Najveći dio gledatelja spada u dobnu skupinu od 18 do 34 godine starosti.

Najgledaniji video na YouTubeu i dalje je spot za pjesmu Despacito s trenutačnih 6,7 milijardi pregleda.

Najviše pretplatnika ima kanal T-Series, a odmah iza njega nalazi se najjači youtuber današnjice PewDiePie.

Najboljom se zaradom može pohvaliti osmogodišnji Ryan Kaji koji na YouTubeu recenzira igračke, dok rekord za broj najnegativnijih reakcija drži sam YouTube, sa svojim fijaskom nazvanim "Rewind 2018".

Kopirati
Drag cursor here to close