Bravo

Uspjesi bh. inovatora na izložbama u Skopju i Zagrebu

Sci-Tech / Flash | 24. 10. 2016. u 05:44 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za više od dva desetljeća aktivne prisutnosti na svjetskim izložbama inovacija, članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine (AIBiH) u subotu su dobili nagrade na čak tri izložbe - 37. međunarodnoj izložbi pronalazaka, tehničkih unapređenja, novih proizvoda i stvaralaštva mladih, Makinova, u Skopju, gdje je, istovremeno, održana i 14. međunarodna izložba inovacija u oblasti životne sredine, Ekonova, te na 14. međunarodnoj izložbi inovacija, Arca u Zagrebu.

''Samoadaptivni toplotni izvori''

Najveći uspjeh ostvario je dr. sc. Fikret Aklić, izvanredni profesor na Mašinskom fakultetu u Tuzli, a njegova inovacija „samoadaptivni toplotni izvori“ dobila je zlatne medalje u Skopju i u Zagrebu.

Riječ je o toplinskim elemetima koji se samostalno podešavaju prema prostornoj, vremenskoj i temperaturnoj potrebi zagrijavanja.

U prvom slučaju, toplina se emitira samo onim dijelom površine grijnog izvora koja je jednaka površini tijela koje se zagrijava. Kod vremenske adaptacije, toplina se emitira u potrebnim intervalima, a kod temperaturne na odgovarajućoj visini temperature.

Time se ostvaruje maksimalna ušteda električne energije.

''Piramidalni vrtovi''

Zlatnu medalju u Zagrebu dobio je i Živko Gelić iz Kotor Varoši za inovaciju koju je nazvao ''Piramidalni vrtovi''.

Radi se o koritima, koja se slažu jedno iznad drugog, pa kad se spoje dobije se piramida ili stožac, okićeni raznovrsnim cvijećem, ili povrćem. Mogu ukrašavati kružne tokove u gradovima i na putnim raskrsnicama, ali mogu se upotrebljavati i u domaćinstvima, za uzgajanje kako cvijeća tako i povrća, žbunastvog voća i sl. Galić je dobio i srebrenu medalju na „Ekonovi“.

Mada je na Ekonovi dobio zlatnu medalju, Josip Laštro, iz Busovače može se svrstati na treće mjesto, jer je u Zagrebu dobio „samo“ brončanu medalju.

On je uspio izraditi i u ovojesenjim berbama provjeriti uređaj za branje plantažnog bobičastvog voća - jagoda, malina, borovnica, aronija ili 'sibirske borovnice', brusnica ...

Ulovljene ribe se vraćaju u vodu

Mato Bilić, iz Zenice, dobio je srebrnu medalju na „Makinovi“ i brončanu medalju u Zagrebu, za udicu na kojoj se bodlje nalaze samo u unutrašnjem dijelu udice („slova J“), tako da manje oštećuju ribe kada im se iz usta izvlači udica.

Ovo je posebno bitno za sportski ribolov, u kojem se ulovljene ribe vraćaju u vodu.

Jelenko Marković, iz Teslića, dobio je u Zagrebu srebrnu medalju za postolje za košnice, koje sprečava štetočinama (npr. mravima, miševima i drugim insektima i glodarima) da uđu u košnicu.

Za sušaru sa rotacijskim posudama, Abdulah Smajlović iz Srebrenika dobio je bročanu medalju na Ekonovi. I on je uspio izraditi sušnicu, tako da je provjeravaju potencijalni kupci širom Semberije, priopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close