čestitke

Uspjeh bh. inovatora: Pet medalja za šest inovacija na izložbi u Nirnbergu

Sci-Tech / Flash | 31. 10. 2016. u 12:09 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sa pet medalja za predstavljenih šest inovacija, članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine (AIBiH) potvrdili su i na 68. izložbi inovacija u Nirnbergu ugled koji uživaju na svjetskoj promotivnoj sceni tehničko-tehnološkog stvaralaštva.

Potvrda tome je i poziv koji im je prilikom posjete štandu AIBiH uputilo izaslanstvo Korejskog udruženja za promociju inovacija: plaćen put, boravak i izložbeni prostor, za 'Seulski međunarodni sajam inovacija 2016.'.

Zlatnu medalju dobio je teslićki inovator Jelenko Marković, za "prenosivo postolje za košnice“. Iza naslovnih riječi stoji mnogo više autorskog rada i kvaliteta inovacije: uz to što se lako prevozi od pčelinjeg pašnjaka do pašnjaka, ovo postolje sprečava mravima, miševima i svim drugim štetočinama da uđu u košnicu.

Abdulah Smajlović, iz Srebrenika, dobio je srebrenu medalju za "rotacijsku sušnicu za voće i povrće“. On je uspio napraviti ogledni primjerak, koji je već otkupljen, tako da je samim tim potvrđena kvaliteta inovacije.

Brončane medalje dobili su dr. Fikret Alić, vanredni profesor na Mašinskom fakultetu u Tuzli ("samoadaptivni toplotni izvori“), Živko Gelić, iz Kotor Varoši, "piramidalni vrtovi“ i Josip Laštro, iz Busovače ("uređaj za branje plantažnog bobičastog voća“).

Kopirati
Drag cursor here to close