DNA Electronics

USB tester za prisutnost HIV-a u krvi

Sci-Tech / Flash | 12. 11. 2016. u 18:30 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici s Imperial Collegea u Londonu, te stručnjaci kompanije DNA Electronics zajednički su razvili napredan uređaj u obliku USB sticka koji je u stanju testirati krv na prisutnost HIV-a, virusa humane imunodeficijencije koji je uzročnik AIDS-a, piše Bug.hr.

Za testiranje je potrebna samo kap krvi pacijenta, koju je potrebno staviti na senzor ovog uređaja. Nakon toga krv kemijskom reakcijom mijenja razinu kiselosti na metalnom senzoru, a ugrađeni čip mjeri tu promjenu. Nakon 20-30 minuta uređaj se može uključiti u USB utor na računalu, gdje se pomoću posebnog softvera očitavaju dobiveni podaci.

Prva testiranja, obavljena na 991 uzorku krvi, pokazala su da je prosječno vrijeme potrebno za testiranje 21 minutu, a točnost rezultata je oko 95%. Ovi su stickovi namijenjeni za jednokratnu upotrebu, pa ih se može poslati pacijentima (primjerice u zabačenim područjima svijeta) da putem njih sami prate razinu HIV virusa u krvi i tako vide djeluje li prepisana im terapija.

Znanstvenici kažu da USB HIV test još nije spreman za komercijalizaciju i svakodnevnu primjenu, ali bi mogao u budućnosti značajno pomoći u borbi protiv širenja AIDS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close