oće-neće

Ukidanje roaminga u Europi stvorilo nered među operaterima

Sci-Tech / Flash | 08. 02. 2017. u 14:05 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nisu svi oduševljeni ukidanjem roaminga unutar Europske unije. Dapače, nijedan operater nije bio sretan kada je cijeli proces započeo, a posebno se to odnosi na one koji djeluju u turistički najaktivnijim zemljama EU. Nova regulativa, usuglašena prije nekoliko dana, krajnjim korisnicima donijet će potpuno brisanje naknada izvan matičnih država, a operateri će međusobno naplaćivati promet po veleprodajnim cijenama i bilježiti manje prihode nego danas, piše ICTBusiness.

Među skepticima o kvaliteti učinka ove odluke nalazi se i generalni direktor tvrtke koja pruža usluge instant poruka ChatSim Manuel Zanella. On kaže kako se tom mjerom korisnike "vuče za nos" te da će, kao i obično, jedino profitirati veliki multinacionalni sustavi. On je siguran kako će troškovi na kraju pasti na leđa korisnika, a zbog troškova roaminga za operatere oni će taj teret prebaciti na tarife svojih korisnika.

"Novi trošak za gigabajt prometa, koji među operaterima danas iznosi 50 eura, a od 15. lipnja će se naplaćivati po 7,70 eura, samo naizgled predstavlja uštedu. Taj je trošak i dalje previsok za operatere koji tu naknadu moraju platiti bez ikakvih prihoda kada su korisnici u roamingu", tvrdi Zanella. On kaže da operateri, primjerice, 8 gigabajta u domaćem prometu korisnicima naplaćuju 10 eura. Te će gigabajte korisnici od lipnja moći bez naknade koristiti u bilo kojoj državi Unije što će im stvoriti velike troškove.

"Očekujem da će operateri te gubitke prebaciti na korisnike. Povećat će cijene pretplata i smanjiti količinu internetskog prometa u paketima. Isto tako očekujem da će troškovi roaminga izvan Eu značajno porasti u sljedećim mjesecima. Na kraju nitko neće profitirati od ovih mjera, ni korisnici, ni operateri", pojašnjava Zanella. On dodaje kako svako uplitanje regulative negativno utječe na kompetitivnost među kompanijama te da zaustavlja 'zdrave' ekonomske procese koji prirodno dolaze zbog pojačane konkurencije.

Kopirati
Drag cursor here to close