Konferencija

U HNŽ nedostaje asistenata za djecu s invaliditetom

Sci-Tech / Flash | 06. 04. 2016. u 11:18 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom u HNŽ - 'Zajedno smo jači' u srijedu je u Mostaru održan okrugli stol na temu 'Inkluzivno obrazovanje i odgoj djece u HNŽ - Personalna asistencija'.

"Svrha je okrugloga stola još jednom ukazati na pogreške, odnosno propuste, u obrazovanju kada je u pitanju inkluzija djece s invaliditetom", kazala je Feni predsjednica Koalicije Lejla Lelić.

Po njezinom mišljenju, personalni asistenti su glavna potreba djece s invaliditetom, a nerješavanje toga problema za njih i njihove roditelje predstavlja gorući problem.

Tijekom okrugloga stola pokušalo se odgovoriti na pitanja: kako i na koji se način pruža personalna asistencija u školama i koliko je personalnih asistenata zastupljeno u predškolskim i osnovnim školama HNŽ, te kako i na koji način resorno ministarstvo obrazovanja može riješiti ovaj problem, a koje je inače, zaduženo za provođenje inkluzivnog obrazovanja u predškolskim ustanovama i osnovnim školama.

Lelić naglašava kako je Koalicija radila istraživanje i ankete u osnovnim školama i predškolskim ustanovama u pet općina na području županije. Prema tim podacima, problem personale asistencije nije riješen sustavno, što znači kako postoji samo pojedinačno rješavanje toga problema. Primjerice, taj je problem u osnovnim školama u Čitluku riješen tako da je Općina sama angažirala personalne asistente djeci s invaliditetom.

Isto tako, iako je u protekloj godini u obrazovne institucije u županiji uključeno oko 180 djece s invaliditetom, većina od njih nema personalnoga asistenta. Sam personalni asistent je osoba koja je 24 sata uz osobu s invaliditetom, a osim njega u obrazovni sustav trebalo bi uključiti i asistente u nastavi.

Međutim, županijsko Ministarstvo obrazovanja nije riješilo ni taj problem, tako da su roditelji u HNŽ prepušteni sami sebi i oni u većini slučajeva sami angažiraju asistente u nastavi.

S druge, pak, stane prema podacima koje je Koalicija dobila svojim anketama, na području Mostara trenutno ne postoji niti jedan asistent u nastavi koji je angažiran u osnovnim školama.

Anketne upitnike Koalicija je poslala direktorima škola u Mostaru koji su naveli kako u njihovim školama nema asistenata u nastavi, bilo da su ih angažirali Ministarstvo, ili roditelji. Ipak, stanje u praksi je sasvim drukčije jer većina roditelja sama angažira asistente u nastavi u mostarskim školama, tako da nije jasno kako direktori nemaju takve podatke i za to ne znaju.

Kopirati
Drag cursor here to close