Računanje vremena

Turska ukinula zimsko računanje vremena

Sci-Tech / Flash | 08. 09. 2016. u 10:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republika Turska od ove godine je uvela stalno ljetno računanje vremena i za razliku od ranijih godina neće primjenjivati vraćanje kazaljki na satovima u skladu sa zimskim računanjem, javlja agencija Anadolija.

Službene novine Turske u današnjem broju objavile su usvojenu zakonsku izmjenu koja se odnosi na uvođenje stalnog ljetnog računanja vremena koje se primjenjuje radi efikasnijeg iskorištavanja dnevne svjetlosti, ali i energetskih ušteda.

Zimsko je računanje vremena zapravo standardno, dok je privremeni prijelaz na ljetno prvi put službeno uveden 1916. godine u Njemačkoj i njezinim saveznicama u Prvom svjetskom ratu. Kao osnovni razlog navedena je ušteda tadašnjeg glavnog energenta uglja. Ubrzo su se sa sličnim argumentima pridružili Velika Britanija, Rusija, SAD i druge države, no dobar ih je dio od pomicanja kazaljki nakon rata odustao.

Nakon Drugog svjetskog rata mnoge zemlje su ponovo uvele i ljetno računanje vremena.

I Rusija je prije pet godina odustala od redovitog pomjeranja kazaljki, ali se ni ona nije vratila na standardno zimsko vrijeme, već je ostala na ljetnom.

Kopirati
Drag cursor here to close