Fra Mario Knezović

Što gledaju, čitaju i slušaju svećenici u BiH?

Pastoralni djelatnici su mogli istaknuti koje internetske portale najčešće prate i dati im svoju ocjenu. Po tom uzorku najviše se prati Bitno.net, portal koji objavljuje vjerske sadržaje.
Sci-Tech / Flash | 20. 02. 2019. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U knjizi fra Marija Knezovića ''Evangelizacija u digitalno doba – Crkva, mediji i odnosi s javnošću'' naći će se poglavlje o tome što od medija najviše prate pastoralni djelatnici.

''U upitniku smo postavili mogućnost da sami navedu medije koje prate, te da uz svaki od navedenoga medija stave ocjene u rasponu od 1 do 10,  s tim da je 1 najniža ocjena, a 10 najviša. Tražili smo da nabroje četiri kategorije medija: televizijske i radijske postaje, tisovine i internetske portale'', navodi Fra Knezović.

Iz analize je vidljivo, navodi se u knjizi, da su najgledanije javne televizije. Hrvatska televizija (HRT) je najgledanija među svećenicima i prati je 46% ispitanika. Federalna televizija (FTV) je na drugom je mjestu s 26%. Na trećemu mjestu je državna Bosansko-hercegovačka televizija (BHT1) s postotkom gledanosti 11,9%. Među pet najgledanijih je i Laudato-obiteljska TV s postotkom od 10,1%, a peta među izdvojenima je Naša TV sa 6% gledanosti. Ove posljednje dvije televizijske postaje emitiraju se kabelskim putem pa je mogućnost njihova gledanja manja u odnosu na prve tri televizije koje se uz kabelski emitiraju i zemaljskim (digitalnim) putem. Što se prosječnih ocjena pojedinoga medija tiče najbolje je ocjenjena Laudato-obiteljska TV s maksimalnom ocjenom 10. Izuzmemo li Našu TV koja je dobila ocjenu 7, ostale tri javne televizije su dobile jako loše ocjene i kreću se ispod 4.

Najslušanija radijska postaja među svećenicima je Radiopostaja Mir Međugorje s postotkom od 39,5%. Ovaj rezultat ne iznenađuje jer su kod upita pastoralni djelatnici upravo tu radijsku postaju stavili na prvo mjesto po utjecaju za širenje evangelizacije.

Na drugome je mjestu pozicionirana Radio Marija BiH s postotkom od 18,4%. Slijedeće tri radijske postaje su u postotcima slušanosti u maloj razlici. Hrvatski radio sluša 15,8%, Hrvatski katolički radio 13,3%, te Radio Herceg Bosne 15,5%. Vrlo visoke ocjene 9,2 dobile su Radiopostaja Mir Međugorje i Radio Herceg Bosna. Hrvatski katolički radio je ocijenjen s 8,4, Radio Marija BiH je ocijenjen sa 7,9, a najniži ocjenu je dobio Hrvatski radio - 7,3. 

Od tiskovina je najčitanija dnevna novina Večernji list s 36,6% čitatelja. Ostale tiskovine na rang listi čitanosti su vjerske novine. Na drugome mjestu po čitanosti je jedina tjedna novina vjerskoga sadržaja u Bosni i Hercegovini - Katolički tjednik - s postotkom od 19,5%. Glas koncila, vjerski tjednik koji izlazi u Zagrebu, čita 14,7% ispitanih, a ostale dvije najčitanije tiskovine su mjesečnici: Naša ognjišta s 14,6%, te Svjetlo riječi s 14,5%. Najvišu ocjenu je dobio Glas koncila - 9,3, potom Katolički tjednik 8,9, a Svjetlo riječi je na trećem mjestu s prosječnom ocjenom 8,2, dok su Naša ognjišta četvrta po ocjeni - 7,6. Najnižu ocjenu je dobio Večernji list - 5.

Pastoralni djelatnici su mogli istaknuti koje internetske portale najčešće prate i dati im svoju ocjenu. Po tom uzorku najviše se prati Bitno.net, portal koji objavljuje vjerske sadržaje, s 25,1% posjetitelja. Na drugome je mjestu s 24,9% je Nedjelja.ba (prije Ktabkbih.net – Katolička Tiskovna Agencija), portal koji se uređuje pod okriljem Biskupske konferencije BiH. Od trećega do petoga mjesta izdvojeni su portali društveno-političkoga karaktera. Tako portal Dnevno.hr prati 20% ispitanika, Bljesak.info 15,2% i Poskok.info 14,8%. Najvišu ocjenu je dobila Nedjelja.ba - 9,2. Slijedi je Bitno.net s ocjenom 9. Ostala tri portala su dobili znatno niže ocjene: Bljesak.info 5,6; Dnevno.hr 5,5; Poskok.info 5.

Kopirati
Drag cursor here to close