Oprezno

Spolne bolesti: 'Tiha upala' sve češća u Mostaru

Sci-Tech / Flash | 18. 05. 2016. u 08:33 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Rizik za obolijevanje od spolno prenosivih infekcija je najveći među mladom populacijom koja sve ranije stupa u seksualne odnose i populacijom koja ima izraženu sklonost k mijenjanju partnera'', govori za Bljesak.info dr. Branka Sivrić, ispred Klinike za kožne i spolne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

U mostarskoj bolnici, kako objašnjava dr. Sivrić, najučestalija venerična bolest je infekcija uzrokovana humanim papiloma virusom (kondilomi), no u značajnom porastu su i infekcije herpes simplex virusom, te virusom hepatitisa B.

Neodgovorno spolno ponašanje i pogrešno doživljavanje vlastite i tuđe spolnosti odraz je dobne i emocionalne nezrelosti.

''Uz spomenute, sve je više raširena infekcija bakterijom Chlamydia Trachomatis koja je karakteristična zbog toga što najčešće ne izaziva nikakve zdravstvene tegobe zbog kojih bi se potražila liječnička pomoć, te se naziva i tihom upalom'', govori dr. Sivrić i dodaje kako su klasične spolno prenosive bolesti, kao sifilis i gonoreja, sve manje zastupljene.

Sivrić upozorava kako je neodgovorno spolno ponašanje i pogrešno doživljavanje vlastite i tuđe spolnosti odraz dobne i emocionalne nezrelosti. Ovakvo ponašanje je, po njezinim riječima rašireno, unatoč visokom stupnju informiranosti i obrazovanosti.

''Spolno prenosive bolesti su zarazne bolesti koje se prenose izravnim kontaktom tijekom spolnog odnosa sa inficirane osobe na zdravu osobu, ali se mogu prenijeti i kontaktom sa zaraženom krvlju te s majke na dijete putem posteljice. Zbog velike učestalosti i mogućih trajnih posljedica, kako po opće tako i reproduktivno zdravlje, treba im se posvetiti posebna pozornost'', objašnjava dr. Sivrić.

Raznolikost spolno prenosivih bolesti se očituje i u njihovim simptomima. Zaraza kod muškaraca ne mora pokazivati simptome ali su upravo oni najčešće prenosioci odnosno izvor infekcije. Žene zbog anatomsko-fiziološke građe se lakše i češće zaraze, te kod njih bolest ima progresivniji tijek i opsežnije posljedice naročito na reproduktivni sustav.

''Bez obzira na dobnu granicu i muškarac i žena koji osjećaju bolnost, svrbež ili imaju promjene na koži u području spolovila ili analne regije, pojačan sekret iz spolnog sustava, poteškoće pri mokrenju trebali bi potražiti pomoć liječnika. Ignoriranje ovih simptoma može biti uzrok neplodnosti, izvanmaternične trudnoće, spontanih pobačaja te teratogenih posljedica na potomstvu. Unatoč velikom napretku farmaceutske industrije većinom spolno prenosive bolesti možemo samo zaliječiti ali infekcija ostaje latentna i prisutna doživotno'', upozorava dr. Sivrić i dodaje kako su pojedine virusne bolesti, kao što je infekcija HIV virusom koja izaziva AIDS, i danas smrtonosne.


Zaštita je vrlo bitan faktor u ograničavanju širenja infekcije, a kako objašnjava dr. Sivrić, uvjerenje da kontracepcijska pilula štiti, kako od trudnoće tako i od infektivnih bolesti, je pogrešna.

''Najbolji način zaštite jesu kondomi, manji broj partnera, pažljivo biranje partnera, te redovito odlaženje liječniku. Liječenje je obavezno za oba partnera, te do potpunog izliječena ne trebaju stupati u spolni odnos ili moraju koristiti zaštitu pri svakom spolnom odnosu'', objašnjava dr. Sivrić.

Kopirati
Drag cursor here to close