poticaj drugima

SAD i Kina pristupili pariškom sporazumu o klimi

Sci-Tech / Flash | 03. 09. 2016. u 13:13 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Barack Obama i kineski predsjednik Xi Jinping u subotu su svoje zemlje pridružili pariškom sporazumu o klimi čime su znatno ojačani globalni napori u borbi protiv klimatskih promjena, javlja u subotu dpa.

Na margini summita G20 u kineskom Hanghzou, Obama i Xi glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu predali pismenu potvrdu da njihove zemlje pristupaju spomenutom sporazumu. Države G20 odgovorne su za 80 posto svjetske emisije stakleničkih plinova.

Kineski parlament u subotu je ratificirao pariški sporazum o klimatskim promjenama, no u američkom slučaju Kongres to nije morao učiniti. Sporazum je prošlog prosinca u Parizu potpisalo skoro 200 zemalja i to je prvi svjetski akcijski plan za ublažavanje posljedica klimatskih promjena i zadržavanje porasta globalne temperature na manje od dva stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Sporazum će stupiti na snagu 30 dana nakon što ga ratificira 55 zemalja koje su odgovorne za najmanje 55 posto emisije stakleničkih plinova. Prije SAD-a i Kine sporazum su ratificirale 24 zemlje koje su odgovorne za samo nešto više od jedan posto emisije plinova u svijetu.

"Potez dviju zemalja koje su najveći zagađivači, učinjen istovremeno i rano, trebao bi potaknuti i druge zemlje da brzo nešto poduzmu", kazao je savjetnik u Bijeloj kući za klimu Brian Deese.

Kina je odgovorna za više od 20 posto ukupne emisije dok SAD pokriva još 17,9 posto. Rusija je odgovorna za 7,5 posto a Indija za 4,1 posto emisije stakleničkih plinova.

Stručnjaci upozoravaju da već prijeti opasnost o prekoračenju ciljane temperature, a UN-ova agencija navodi da je 2016. na putu da postane najtoplija od početka mjerenja te da je pretekla prošlu godinu.

Američki predsjednik je najavio da će pitanje klimatskih promjena biti jedno od ključnih dijelova njegove posljednje azijske turneje i summita G20 u Kini. Prije puta u Kinu Obama je posjetio morski rezervat u Pacifiku i sastao se na Havajima s čelnicima otočkih naroda koje najviše trpe posljedice klimatskih promjena. Obama je ranije donio odluku da se značajno proširi zaštićeno oceansko područje Papahanaumokuakea na Havajima poznato po mnogim morskim vrstama, morskim kornjačama do milijuna morskih ptica, odnosno da se zabrani komercijalni ribolov.

Kopirati
Drag cursor here to close