Foča

Pametne stepenice u školi pravi hit

Sci-Tech / Flash | 08. 06. 2017. u 15:50 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnovna škola "Sveti Sava" iz Foče skrenula je pažnju javnosti u zemljama regije postavljanjem na svoju "Facebook" stranicu fotografije "pametnih stepenica" na kojoj su ispisane pravopisne greške, koje učenici najčešće prave.

"Koi-koji", "zadatci-zadaci", "ja bi-ja bih" neke su od pravopisnih lekcija, koje su ispisane na stepenicama ove škole.

Fotografija se brzo proširila po društvenim mrežama, a prenijeli su je brojni edukativni portali i mediji iz zemalja regije, napominjući da su korisnici društvenih mreža oduševljeno pozdravili ovu ideju, uz preporuku da bi je trebalo primijeniti u svim školama.

Direktor Škole Jelena Čančar objašnjava da im je ideju dala jedna sarajevska škola, koja je na stepenicama ispisala citate i stihove, a da su oni odlučili da to bude nešto praktičnije čime će učenike svakodnevno opominjati na najčešće greške, piše Srna.

"Na jednim stepenicama smo ispisali i nepravilne glagole iz engleskog jezika, a preostala stepeništa ćemo ispisati formulama iz matematike i fizike, povijesnim datumima i citatima na francuskom jeziku. Nismo očekivali da će biti ovako velikih reagiranja", kaže Čančareva.

Nastavnik srpskog jezika Duško Krsmanović, koji je odabrao riječi za "pametne stepenice", kaže da su na slikovit i očigledan način skrenuli pažnju na važnost pravilnog pisanja.

Kopirati
Drag cursor here to close