Hope 87

Okončan projekt izgradnje kapaciteta centara za mentalno zdravlje

Sci-Tech / Flash | 28. 01. 2017. u 20:25 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uspješno je okončan projekt izgradnje kapaciteta centara za mentalno zdravlje i centara za bazičnu rehabilitaciju u zajednici (CMZ i CBR centara).

U Sarajevu je 27. siječnja, 2017 završena kontinuirana edukacija za rehabilitacijske  timove CMZ i CBR centara Bosne i Hercegovine iz okupacijske terapije kao jedne od ključnih oblasti za unaprijeđenje zdravstvenih usluga osoba sa invaliditetom, priopćeno je.

Kontinuirana edukacija se odvijala u sklopu projekta koji je implementirao HOPE’87 podržanim od pokrajine UPPER AUSTRIA pod nazivom „Izgradnja kapaciteta CBR i CMZ centara u BIH“, a koji je imao za cilj povećanje efikasnosti zdravstvenog sustava u BiH na polju rehabilitacije osoba sa invaliditetom.

Tijekom 9 mjeseci trajanja projekta, u edukaciji je sudjelovalo više od 170 zdravstvenih profesionalaca iz centara za mentalno zdravlje (CMZ) i centara za bazicnu rehabilitaciju (CBR) iz Federacije BIH i Republike Srpske.

''Edukacija iz okupacijske terapije je pokazala da praktična primjena u okviru CBR i CMZ centara donosi benefit i poboljšava psihofizičko stanje pacijenta. Kontinuirana edukacija kroz projekt HOPE'87 unaprijedila je teoretska i praktična saznanja o okupacijskoj terapiji članova rehabilitacionih timova iz CBR i CMZ centara čime se pružio značajan doprinos razvoju ove važne medicinske discipline i u Bosni i Hercegovini'', istakao je prof.dr. sci. Mirsad Muftić ispred Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu.

Zadnji od modula pod nazivom "TIMSKI RAD CBR I CMZ CENTARA NA POLJU OKUPACIONE TERAPIJE" u trajanju od 2 dana održan je u Kongresnom centru hotela Hollywood i obuhvatio je teoretska predavanja i praktične dijelove rasporedjene u više specijalističkih radionica.

Specijalisticke radionice planirane edukacijom su bile od izuzetnog značaja kako bi potaknule aktivno sudjelovanje rehabilitacijskih timova u radu CMZ i CBR centara kao i unaprijedili njihove kompetencije za rad sa osobama sa onesposobljenjem kroz situaciono učenje i sadržaje, koji su aplikativni u njihovoj praksi.

''Ovako organizirani zajednički seminari doprinose ne samo povećanju znanja iz okupacijske terapije nego i boljem uvezivanju službi u domovima zdravlja sto doprinosi i efikasnosti i zadovoljstvu pacijenta'', istaknuo je prim.dr. Goran Čerkez ispred Federalnog ministarstva zdravstva.

Okupacijska terapija je samostalna zdravstvena profesija u cijelom svijetu kojoj je cilj pomoći osobama sa invaliditetom da vode koristan, zadovoljavajuci život sa maksimalnom nezavisnošću i kvalitetom života..

Institucionalnu podršku projektu pružilo je Ministarstvo zdravstva FBiH i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

HOPE '87 od 1993. godine implementira projekte pomoći ugroženom stanovništvu u BiH, posebno u domenu zdravstva.

Kopirati
Drag cursor here to close