Sloboda medija

Novinari iz regije pozdravljaju uhićenje osobe koja je prijetila Bursaću

Sci-Tech / Flash | 09. 08. 2017. u 12:55 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 7.800 članova, najoštrije osuđuje prijetnje novinaru Draganu Bursaću i pozdravlja brzu reakciju MUP-a Republike Srpske koji je uhitio osobu koja je prijetila ovom banjalučkom novinaru.

Draganu Bursaću upućene su prijetnje smrću zbog teksta ''Šutio sam dok je Bihać granatiran'', u kojem se autor prisjeća trogodišnje opasade Bihaća koji je bio opkoljen sa jedne strane od Vojske SAO Krajine, a sa druge od Vojske Republike Srpske i akcije "Oluja" koja je potom uslijedila.

Predsjednik Udruge BH Novinari Marko Divković smatra da su ponovljene prijetnje Draganu Bursaću, upućene preko društvenih mreža, samo dokaz da slobodno i javno mišljenje, suprotno službenim stavovima, nije dopušteno niti dobrodošlo.

''Bilo kakve prijetnje novinarima, nedopustive su i predstavljaju grubo kršenje medijskih i ljudskih prava i sloboda. Ponovljene prijetnje smrću zbog javno iznesenog stava, zahtijevaju hitne i odlučne mjere pravosudnih organa i institucija. Prisiljavanje bilo koga, posebno prisiljavanje novinara de misle i pišu kako se svidja stranci, pojedincu, grupi, ili vlasti, vraća nas u doba jednoumlja. Očekujem da nadležni kazne počinitelja ovog teškog nedjela kakvo je prijetnja smrću'', izjavio je Divković.

Ovo je treća veoma ozbiljna prijetnja Bursaću od kolovoza prošle godine. Bursaću su, prije samo mjesec dana, upućene prijetnje smrću zbog teksta ''Slavi li Banja Luka srebrenički genocid?'', o najavljenom skupu podrške Ratku Mladiću, optuženom za najteže zločine počinjene u BiH, koji je bio najavljen za 11. srpanj, dan u kojem se obilježava godišnjica srebreničkog genocida. Do ovog slučaja niko od počintelja nije procesuiran, priopćeno je iz Udruge BH Novinari.

Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara upozorava, ne prvi put, da je svaki napad na novinara napad na slobodu govora i izvještavanja.

Novinari regije smatraju da je i ovaj napad, zbog sadržaja novinarskog teksta ili priloga, nedopustiv i opasan napad na slobodu izražavanja, te podjećaju da svaki napad na novinare i medije, zapravo, predstavlja atak na sve građane.

Očekuju i da će počinitelj u ovom slučaju u najkraćem roku biti procesuiran, čime će do javnosti stići jasna poruka da će svako slično, neprihvatljivo ponašanje prema novinarima, biti ekspresno sankcionirano.

Regionalna platforma snažno podržava Udrugu BH Novinari i druge novinarske i medijske organizacije u naporima da zaštite novinare i slobodu govora. Platforma poziva međunarodne organizacije koje se bave zaštitom medijskih i novinarskih sloboda i prava da od bosanskohercegovačkih vlasti zahtijevaju hitno procesuiranje počinitelja.

U prvih sedam meseci ove godine, računajući i poslednji incident, u Bosni i Hercegovini je evidentirano 36 slučajeva direktnih pritisaka, verbalnih prijetnji i fizičkih napada na novinare.

Kopirati
Drag cursor here to close