Gdje je prijedlog?

HNŽ: Priča o participacijama vrijeđa inteligenciju građana

Sci-Tech / Flash | 15. 04. 2016. u 09:28 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Portal za promicanje prava pacijenata u BiH pokušao je naći odgovore na brojne upitike koji se vežu za povlačenje prijedloga Odluke o participaciji u HNŽ-u.

Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ (ZZO HNŽ) je odlučio povući prijedlog Odluke o participaciji iz 2011 godine. koji je bio u interesu pacijenata, prije svega onih oslobođenih plaćanja participacije, nikada nije došao u Skupštinu.

''Smatramo to klasičnom manipulacijom. Poznato je svima da postoji Federalna odluka oslobađanja participacije i ono što se događalo u HNŽ-u je može se reći zanimljivo. ZZO HNŽ i Ministarstvo zdravstva su poslali usklađen prijedlog s Federalnom Odlukom na Skupštinu'', kaže Marin Bago predsjednik mreže Naše društvo, dodajući kako nitko ne zna gdje se Odluka nalazila u proteklih pet godina, dok je predlagači nisu povukli.

Ono što je najzanimljivije, kaže Bago, je da nitko od nadležnih nije pitao što se događa s odlukom unutar pet godina. Ova situacija koju imamo, povlačenje Odluke, smatra Bago, ide u prilog tome da nema dobre volje da se ovaj problem riješi.

Povlačenje prijedloga Zavod opravdava činjenicom da je Odluka o participaciji sastavni dio Odluke o osnovnom paketu i da nedostaju provedbeni akti za primjenu iste. No jesu li akti doista potrebni?

Ako je suditi po rokovima predviđenim istom odlukom, nisu jer je rok za primjenu odluke 60 dana, a za donošenje akata na koje se pozivaju 90 dana, navodi se u videu.

''Federalna Odluka o participaciji ne zahtjeva donošenje uputa i pod zakonskih akata, od strane Federalnih nivoa vlasti isključivo je u ingerenciji zavoda i županijskih Vlada da pripreme odluku usklade je s Federalnom i da je daju na usuglašavanje županijskim skupštinama. Upute na koje se pozivaju mnoge županijske Vlade i zavodi se odnosi na implementaciju onog dijela odluke koji se tiče osiguranja neosiguranih osoba'', kaže Mirsada Bajramović direktorica Udruženja Zemlja djece Tuzla.

Pojedinim županijama nije ni trebala Federalna odluka da bi primjerice djeca bila oslobođena plaćanja participacije. U Sarajevu se to pravo ostvaruje od 2004. godine, u Zenici od 2005. godine, Livno 2007. godine dok su u Travniku to pravo ostvarili u ovoj godini i nisu im bili potrebni posebni provedbeni akti.

HNŽ je jedna od najgorih županija po pitanju ove problematike, smatra Bago.

''Ako se ne zna kako se to radi pitaju se druge županije koje su Odluke bolje uradile i provele, ova priča ne stoji i vrijeđa inteligenciju građana naše županije'', kaže Bago.

Na popisu zakona, konvencija i preporuka koje trenutna važeća Odluka o participaciji u HNŽ-u krši nalazi se i Zakon o zdravstvenom osiguranju na kojem se temelji rad samog zavoda.
''Imamo presedan, da županijska odluka iznad zakona'', kaže Bajramović

Trenutno se čeka da Zavod ponudi novi prijedlog, nove Odluke u participaciji, a ukoliko se čekanje opet bude mjerilo u mjesecima i godinama mogu se očekivati konkretnije reakcije.

Kopirati
Drag cursor here to close