Spremni i na sankcije

Europska unija spremna je odgovoriti na kibernetičke napade

Sci-Tech / Flash | 19. 06. 2017. u 16:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zemlje članice Europske unije izrazile su zabrinutost zbog kibernetičkih napada te istaknuli spremnost da na to odgovore, između ostaloga i sankcijama.

"Europska unija je zabrinuta zbog sve veće sposobnosti i spremnosti državnih i nedržavnih aktera koji nastoje ostvariti svoje ciljeve poduzimanjem zlonamjernih kibernetičkih aktivnosti. Takve aktivnosti mogu predstavljati prijestupe prema međunarodnom pravu i mogle bi dovesti do zajedničkog odgovora EU-a", poručili su.

"EU ponovno ističe da države ne bi trebale svjesno dopustiti da se njihovo državno područje upotrebljava za međunarodne prijestupe upotrebom informacijskih i komunikacijskih tehnologija", istaknuli su ministri vanjskih poslova zemalja članica, koji su se u ponedjeljak sastali u Luxembourgu.

Vijeće ističe da je EU spreman poduzeti "niz mjera, uključujući i sankcije" u slučaju kibernetičkog napada na jednu od njegovih članica, piše Index.hr.

Vijeće EU-a postiglo je dogovor o razvoju okvira za zajednički diplomatski odgovor EU-a na zlonamjerne kibernetičku aktivnosti. Dogovor je postignut nekoliko tjedana nakon vala kibernetičkih napada u svijetu virusom "WannaCry".

Kopirati
Drag cursor here to close