Izgradnja 5G mreže

Europarlamentarci traže za WiFi4EU najmanje brzine od 100 Mbps

Sci-Tech / Flash | 03. 05. 2017. u 07:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski su zastupnici prošli tjedan usvojili preporuku o europskom financiranju mreže nekomercijalnog hot spot wi-fi-ja WiFi4EU s mogućnošću besplatnog pristupa internetu po većim brzinama.

Hot spotovi su predviđeni za javne institucije poput knjižnica, sva sjedišta javnog sektora, bolnica, škole, sveučilišta, istraživački centri, važniji prometni pravci, poduzeća koja se oslanjaju na digitalnu tehnologiju...

Predviđeni početni iznos za financiranje projekta je 120 milijuna eura u razdoblju 2017. – 2019. godina.

Usto, wi-fi hot spotovi trebaju zadovoljavati najviše standarde sigurnosti korisnika interneta.

Novac bi se, kako se navodi u preporuci Europskog parlamenta, trebao usmjeriti na „geografski uravnotežen način“ između država članica Unije, te kako bi se zadovoljila jednakopravnost između urbanih i ruralnih područja, javlja Bug.hr.

Projektom WiFi4EU trebalo bi biti obuhvaćeno od 6 do 8 tisuća lokalnih zajednica a njime bi se omogućavalo od 40 do 50 milijuna pristupa internetu dnevno. Projektom je predviđeno financiranje opreme i troškova postavljanja hot spot wi-fi-ja dok bi lokalni subjekti plaćali za usluge inteneta i održavanje opreme.

Vijeće Europe treba prema preporukama parlamenta izraditi zakonski prijedlog za izgradnju mreže besplatnih wi-fi hot spotova.

Zbog pripreme za izgradnju EU 5G mreže budući wi-fi hot spotovi trebaju imati mogućnost preuzimanja podataka od 1GB u sekundi, u pojedinim ruralnim sredinama mogućnost preuzimanja će u početku biti 100 MB u sekundi s mogućnošću nadogradnje na prijenos od 1 GB u sekundi te se time uklopiti u buduću 5G mrežu.

Prema preporukama Europskog parlamenta svim kućanstvima u EU nužno je omogućiti brzinu preuzimanja podataka na internetu od 100 MB u sekundi s mogućnošću nadogradnje na 1 GB u sekundi. Preporuka je da se do 2020. godine osigura da se u svakoj članici EU omogući komercijalna 5G mreža u makar jednom većem gradu.

Kopirati
Drag cursor here to close