'Svako dijete treba obitelj'

EU BiH objašnjava da svako dijete treba obitelj

Većina djece smještene u institucijama za zbrinjavanje u BiH nisu siročad, a njihovi roditelji su moguće siromašni, socijalno isključeni ili nisu u mogućnosti pružiti neophodan tretman djeci sa poteškoćama u razvoju, navodi se u priopćenju
Sci-Tech / Flash | 05. 10. 2017. u 20:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Europske unije Lars-Gunnar Wigemark i šefovi misija EU u Bosni i Hercegovini danas su podržali kampanju ''Svako dijete treba obitelj'' čiji je cilj podizanje svijesti o položaju djece bez roditeljskog staranja i djece sa poteškoćama u razvoju koja su zbrinuta u institucijama.

Većina djece smještene u institucijama za zbrinjavanje u BiH nisu siročad, a njihovi roditelji su moguće siromašni, socijalno isključeni ili nisu u mogućnosti pružiti neophodan tretman djeci sa poteškoćama u razvoju, navodi se u priopćenju iz Delegacije EU u BiH. 

Ističe se da bi odgovarajuća podrška osigurala da većina porodica brine o svojoj djeci ili da je uspostavljena adekvatna hraniteljska ili druga vrsta skrbi u zajednici.

Kampanja poziva donositelje odluka na usvajanje odgovarajuće zakonske regulative kojom bi se pružila adekvatna podrška porodicama s djecom i službama socijalne zaštite, te naglašava činjenicu da je institucionalizacija skuplja od hraniteljstva, kao i štetna po tjelesni, hormonski, emocionalni i intelektualni razvoj svakog djeteta.

Zaštita i unapređenje prava djeteta jedan je od ciljeva Europske unije, a EU u BiH pomaže lokalnim vlastima u njihovim naporima da osiguraju jednak pristup pravima i uslugama za sve građane, uključujući djecu, jer porodica nije privilegija, već pravo svakog djeteta.

Kampanju provodi UNICEF u BiH u sklopu projekta ''Transformacija institucija zbrinjavanja i prevencija razdvajanja porodica'' kojeg financira Europska unija.

Inače, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike svake godine donosi Program obilježavanja "Dječjeg tjedna" za područje Federacije BiH s ciljem poticanja i organiziranja kulturno-obrazovnih, rekreativnih i drugih mjera i akcija za razvoj i unapređenje brige o djeci u Federaciji BiH.

Tako će se obilježavanjem "Dječjeg tjedna" za 2017. godinu planiraju raznolike aktivnosti predškolskih i školskih ustanova, kulturnih institucija, socijalnih i zdravstvenih ustanova i udruga koje u svom radu pokreću nove inicijative i programe za zadovoljavanje potreba djece, sukladno Programu obilježavanja u Federaciji BiH obilježava se od 2. do 8. listopada.

Kopirati
Drag cursor here to close