Zajednički pristup

EU istražuje koliki je rizik dati Kinezima da grade europsku 5G mrežu

Čelnici EU od zemalja članica traže da istraže faktor rizika vezano uz Kinu i Huawei i dostave svoja izvješća do kraja lipnja.
Sci-Tech / Flash | 27. 03. 2019. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija predložila je zajednički pristup sigurnosti 5G mreža, uslijed povećanja zabrinutosti zbog kineske dominacije na tom području.

''5G mreže su kritična europska infrastruktura i potreban je zajednički pristup, jer slabost u jednoj zemlji članici slabi sve članove'', napisao je na Twitteru europski povjerenik za sigurnosne probleme, Julian King, nedugo nakon što je Komisija predstavila svoj prijedlog.

Trenutno se održava rasprava koliko će u procesu sudjelovati strane kompanije, poput kineskog diva Huaweija. 5G mreža daleko je brža od postojećih, javlja Hina.

Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog povezanosti Huaweija s kineskom vladom i vrše pritisak na europske saveznike da izbjegavaju opremu tog tehnološkog diva.

Komisija tako urgira kod članica da preispitaju svoj odnos sa Kinom. Izdali su strateški vodič početkom mjeseca gdje su Kinu oslovili kao partnera, gospodarskog konkurenta, ali i "sistemskog suparnika".

Na prošlotjednom summitu, čelnici EU-a objavili su nekoliko mjera kako bi osnažili Uniju protiv širenja kineskog gospodarstva.

Prijedlog poziva članice da preispitaju svoj odnos s Kinom do kraja lipnja, uključujući i provjeru sigurnosti mreža koje prodaju telekomunikacijske kompanije.

Članice moraju istražiti i faktor rizika "povezan s ponašanjem dobavljača ili operatora, uključujući i one iz trećih zemalja". Nakon toga članice trebaju dostaviti svoja izvješća europskoj agenciji za kibernetičku sigurnost i samo Komisiji.

Oni će zajednički objaviti pregled rizika do 1. listopada s objavom prijedloga za jačanje sigurnosti na nacionalnoj razini.

Potpredsjednik Europske komisije, Andrus Ansip rekao je da je ovakav zajednički pristup najbolji način da male zemlje objedine znanja u ovom složenom području.

''Ako nemate iskustvo, onda vjerujete svojim saveznicima'', dodao je Ansip. Zajednička procjena rizika imat će bolje efekte nego procjena na nacionalnoj razini, javlja Hina.

Pod ovim prijedlogom, članice EU će moći zabraniti kompanijama djelovanje na tržištu 5G mreža ako postanu prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Međutim, Komisija "ne govori o zabranama", rekao je King. ''Govorimo o procesu koji se temelji na procjenama rizika i ranjivosti''.

King je još dodao da ako procjena smatra da su neki proizvodi, usluge ili pružatelji usluga "potencijalno nesigurni", onda će se razmatrati zabrana "kao moguć ishod".

Italija izglasala zakon o zaštiti 5G mreža od stranih preuzimanja

Italija je izglasala zakon koji njihovoj vladi daje pravo na veto u dogovoru o 5G tehnologiji koji uključuje subjekte izvan EU-a, u potezu koji se čini kao obrana protiv Kine.

Zakon kaže da u suradnji za vanjskim suradnicima i operatorima koji se tiču izrade, dizajna, održavanja i upravljanja 5G mreža vlada može uložiti veto ili posebna ograničenja.

Kineski div Huawei pod paljbom je kritika uslijed optužbi da njihova 5G može poslužiti za dostavu informacija kineskoj tajnoj službi.

Talijanski zakon o "zlatnoj energiji" izglasan je nakon što je ta zemlja prošlog tjedna bila prva članica G7 koja je odobrila kineske infrastrukturne projekte, poput inicijative "Jedan pojas, jedan put", javlja Hina.

"Novi put svile", kako se još naziva, za cilj ima izgradili nove željeznice, ceste, luke i energetske poveznice između Kine, Europe i Afrike.

Sjedinjene Države i Europska unija izrazili su zabrinutost zbog toga što Italija time omogućava Kini da proširi svoj utjecaj u srcu Europe.

Kopirati
Drag cursor here to close