60. rođendan EU

CPIFF organizira okrugli stol 'Europska integracija i zajednička budućnost'

Sci-Tech / Flash | 28. 03. 2017. u 07:05 I.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu obilježavanja 60. godišnjice potpisivanja „Rimskih ugovora“ kojima je osnovana Europska ekonomska zajednica (EEZ), preteča današnje Europske unije (EU), novoosnovani Centar za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta (CPIFF) u srijedu, 29. ožujka 2017., u 11 sati u amfiteatru Sokrat na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru organizira okrugli stol na temu „Europska integracija i zajednička budućnost“.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata Europa se našla pred velikim društvenim i socioekonomskim izazovima. Kao glavni cilj pretpostavljeno je stvaranje zajednice utemeljene na poštivanju ljudskog dostojanstva, vladavini prava, pluralizmu i solidarnosti te poštivanju ljudskih prava i prava manjina.

„U danima kada postratna Europa obilježava 60. godišnjicu novog početka koji će osigurati zajedništvo i prosperitet, odlučili smo organizirati okrugli stol na temu „Europska integracija i zajednička budućnost“ kako bi podsjetiti na primarnu svrhu stvaranja zajednice koja je bila uvod u ono što danas prepoznajemo kao EU“, rekao je za Bljesak.info mladi politolog Ivan Ćubela, tajnik CPIFF-a i član Organizacijskog odbora spomenutog događaja.

Potpisivanje „Rimskih ugovora“ bila je svojevrsna prekretnica u daljnjem nastojanju i postizanju trajnog mira na europskom podneblju te stvaranju i jačanju europskog jedinstva, zajedničkog društvenog, socijalnog i ekonomskog prosperiteta, kao i izgradnji resursa koji bi jamčili sveobuhvatni napredak.

„Nema sumnje kako je Europa i danas pred raznim društvenim i političkim izazovima, te i sama preispituje unutarnje odnose i vlastitu budućnost. Uzmemo li u obzir i specifičnu problematiku naše države na njezinom europskom putu, ovakav jedan događaj dobiva dodatnu dimenziju i važnost“, napominje Ćubela.

Okrugli stol pozdravnim govorom otvorit će dr. sc. Gordana Iličić, pročelnica studija politologije i predsjednica CPIFF-a. Na okruglom stolu sudjelovat će dr. sc. Mile Lasić, sveučilišni profesor europskih integracija i međunarodnih odnosa s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Nikola Lovrinović, predsjedatelj zajedničkog Povjerenstva za europske integracije Parlamentarne skupštine BiH, Adnan Ćerimagić, analitičar Europske inicijative za stabilnost (ESI) i Maja Rimac-Bjelobrk, pomoćnica direktora Direkcije za europske integracije (DEI). Programom će moderirati Marin Čuljak, član Istraživačkog odbora CPIFF-a.

Iz CPIFF-a napominju kako je sami naslov okruglog stola „Europska integracija i zajednička budućnost“ svjesno postavljen kao „problem“ na koji sudionici istoga pokušati dati odgovor široj javnosti, te pozivaju zainteresiranu javnost da svojim sudjelovanjem zajedno ukažu kako naše društvo doista pripada europskoj obitelji.

Kopirati
Drag cursor here to close