Burch

BiH dobija prvi studentski paviljon od recikliranog materijala

Sci-Tech / Flash | 24. 08. 2015. u 10:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Internacionalno Burch sveučilište iz Sarajeva, u suradnji s francuskim veleposlanstvom u Bosni i Hercegovini, Šumarskim i Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, Fondacijom "Kulturno naslijeđe bez granica" (CHwB) i Udruženjem "Savjet za zelenu gradnju", pokreće akciju prikupljanja recikliranog materijala u svrhu gradnje studentskog paviljona.

Ovaj studentski paviljon bit će izgrađen od više od 80 posto recikliranog materijala koji će se prikupiti tijekom akcije, koja je počela 21. kolovoza i traje do 30. rujna na području županije Sarajevo. Inače, ovo jer prvi studentski paviljon ovakve vrste koji se gradi na području BiH.

Prostor će biti korišten za organiziranje izložbi i prezentacija, te kao mjesto okupljanja studenata. Paviljon je primjer kako je uz upotrebu recikliranih materijala moguće doprinijeti zaštiti životne okoline, energetskoj efikasnosti, ali i kreirati moderan prostor dostupan i prilagođen svima podjednako.

‘’Objekt studentskog paviljona u potpunosti će biti izgrađen od prirodnih i recikliranih materijala, što mu daje poseban značaj i vrijednost, te će kao takav biti uzor za buduća planiranja i prilagođavanja u građevinskom sektoru. U BiH se oduvijek gradilo prirodnim materijalima kojima je naša zemlja bogata, a koji su danas posebno cijenjeni zbog svojih izolacijskih karakteristika’’, kazala je šefica Odsjeka za arhitekturu Burch sveučilišta - Sanela Klarić.

Dodala je da kroz gradnju ovog objekta žele ukazati na važnost recikliranja starih materijala i smanjenje otpada. Također, Burch sa svojim partnerima poziva građane koji žele donirati stare prozore, vrata, opeku, drvo i druge materijale za gradnju.

Idejno rješenje za gradnju paviljona osmislili su studenti Burcha, dok je odluku o najboljoj ideji donio žiri sačinjen od stručnjaka iz oblasti arhitekture, zaštite kulturne baštine, umjetnosti i kulture, te francuske ambasade u BiH. Gradnja paviljona počinje u listopadu, priopćeno je iz Burch sveučilišta u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close