Četiri debatna tima

Mostarci u finalu propustili šansu za put u Brisel

Mišljenje Europske komisije, jedan od ključnih koraka u procesu europskih integracija države, predstavlja sveobuhvatnu analizu spremnosti Bosne i Hercegovine da postane članica europske obitelji.
Sci-Tech / Flash | 31. 05. 2019. u 07:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ovaj tjedan je značajan i za Europsku uniju i za Bosnu i Hercegovinu, uzimajući u obzir izbore za Europski parlament kao i mišljenje Europske komisije o aplikaciji za članstvo Bosne i Hercegovine. Finale debate se održava u pravo vrijeme i jasna je poruka da ova država treba konstruktivan razgovor i napredak u pogledu preporuka koje je iznijela Komisija", rekao je ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije u BiH, obraćajući se studentima tijekom finala debatnog natjecanja 'Pričajmo o Europi. Pričajmo o nama!'

Četiri debatna tima sa fakulteta političkih nauka u Sarajevu i Banja Luci, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Centra za balkanske studije Internacionalnog univerziteta u Sarajevu pripremali su se za finale više od mjesec dana.

Tijekom polufinalnih debata koje su održane na njihovim matičnim fakultetima tijekom mjeseca svibnja, u okviru proslave Dana Europe u Bosni i Hercegovini, studenti su pokazali jedinstvene vještine, razumijevanje i poznavanje procesa europskih integracija.

"Iako se nekada čini da se Europska unija i zemlje Zapadnog Balkana kreću različitim brzinama, oni dijele veoma slične probleme, a jedan od najvećih je nezaposlenost mladih", istaknula je Dubravka Negre, direktorica Regionalnog ureda Europske investicijske banke za Zapadni Balkan.

"Ovo je također i problem Europske unije, ne samo zemalja regije, i on zahtijeva konkretna rješenja, što europske institucije pokušavaju uraditi proteklih godina. Europska investicijska banka, u suradnji s Europskom komisijom, podržava zapošljavanje mladih, konkuretnost i jačanje tržišta rada, i kroz ove programe omogućena su nova radna mjesta za oko 15000 mladih osoba u Bosni i Hercegovini", rekla je Negre.

Mišljenje Europske komisije, jedan od ključnih koraka u procesu europskih integracija države, predstavlja sveobuhvatnu analizu spremnosti Bosne i Hercegovine da postane članica europske obitelji. Iako Europska unija ne posjeduje rješenja za sve probleme, kako je naglasio ambasador Wigemark, ključno je da mladi u Bosni i Hercegovini rade zajedno i podržavaju jedni druge.

Istinski primjer takve suradnje pružili su debatni timovi, koji su uprkos teškim izazovima da potvrde ili negiraju teme natjecanja, pokazali da je konstruktivni dijalog ključan za dalji napredak.

Tema finalne debate 'EU kao cilj ili sredstvo?' testirala je znanje i argumentacijske vještine studenata iz Mostara i Banja Luke. Pobjednički tim iz Banja Luke izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem u natjecanju te da se veoma raduju studijskom putovanju u Brisel – njihovoj nagradi za pobjedu na natjecanju.

Kopirati
Drag cursor here to close