Konačno

Na mostarske ulice postavljene korpe za otpatke

Gospodarstvo / Flash | 22. 04. 2016. u 07:37 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Korpe za otpatke su postavljene u gradu na Neretvi. U proračunu Grada Mostara za 2016. godinu za nabavku korpi za otpatke izdvojeno je 40.000 KM.

Kako je Bljesak.info ranije saznao iz Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara zaduženog za urbani mobilijar, na Aveniji je trebalo biti postavljeno 50 korpi za otpatke, dok je već ranije u Fejićevoj ulici postavljeno 20 korpi, u Starom gradu 30 korpi, a korpe će se postaviti u još nekoliko ulica.

Inače, smeće i neurednost su veliki problem Mostara, koji ima čak pet komunalnih poduzeća. Korpi za otpatke do sada nije bilo na ulicama ili su pak bile u potpunosti razvaljene.

Podsjetimo, 2014. godine u Odjelu za mobilijar i dekor Grada Mostar je rečeno kako je tada Grad Mostar trebao dobiti 50-ak kanti za otpatke. Tada je za cijeli Odjel izdvojeno 40.000KM, koliko je ove godine izdvojeno za nabavku korpi.

S obzirom da je bilo iznimno teško pronaći korpu za otpatke u Mostaru, Bljesak.info je napravio i interaktivnu mapu koja bi građanima ''pomogla'' pronaći krope na ulicama Mostara. Interaktivna karta i mostarsko smeće tada su završili na Al Jazeera-i i BBC-u.

Nadamo se da će kante dugo ostati na svojim mjestima i služiti u svrhu za koju su namijenjenje.

Inače, stručnjaci smatraju kako su zelene površine u Mostaru devastirane i da Grad ne skrbi o njima dovoljno.

''U Mostaru se radi sve na štetu zelenih površina. Na njima se nalaze i razni bespravni objekti. Nastava li se ovako ostat ćemo bez njih u potpunosti'', rekao je ranije za Bljesak.info Oliver Arapović iz ekološke udruge Majski cvijet.

Inače, Grad Mostar je u proračunu za 2016. godinu za održavanje zelenila po programu ZKP-a izdvojio 1.225.000 KM. Trenutno J.P. Komunalno sadi trajne biljke duž prometnica, a uskoro bi trebali početi i ostali segmenti sadnje.

''Planiran je i niz drugih aktivnosti kako redovnoga i izvanrednoga održavanja zelenih površina kao što su sadnja odnosno popuna drvoreda, sanacija park šume, košenje i čišćenje skverova i park dvorišta, uklanjanje alohtone samonikle vegetacije, sanacija kvertira, uklanjanje suvišnih izdanaka i izbojaka sa stabala unutar drvoreda parkova i park dvorišta, sanitarno eradikacijske mjere na dotrajalim stablima i ostaloj vegetaciji, konzervacijski radovi unutar zaštićene aleje platana i niz drugih aktivnosti'', rečeno nam je ranije iz Komunalne službe.

Proljetni radovi na uređenju traju, a dok pojedinci za neuredan grad isključivo krive nedovoljan broj korpi za otpad, nedovoljan broj kontejnera pa čak i politiku, drugi ističu kako se treba promijeniti i svijest građana.

Kopirati
Drag cursor here to close