Dan roza vrpce

Život vam je važan? Pregledajte se!

Dan roza vrpce obilježen u Mostaru
Lifestyle / Zdravlje | 18. 10. 2023. u 12:27 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Manifestacija "Dan roza vrpce" pod sloganom "Nismo same imamo Vas", koja je posvećena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, održana je u srijedu u Mostaru, u organizaciji Udruge ''Novi pogled''.

Manifestacijom se, kažu organizatorice, želi upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, prevencije te bolesti i pravovremenog liječenja te skrbi za oboljele.

Predsjednica Udruge "Novi pogled" Maja Memić rekla je kako u BiH nema podataka o broju novooboljelih od te opake bolesti.

Foto: Bljesak.info / Dan roza vrpce u Mostaru

Memić je kazala kako na razini države još uvijek ne postoji nacionalni registar te da nema podataka koliko ima oboljelih od malignih bolesti pa i od raka dojke te koliko je žena preživjelo karcinom dojke, a koliko ih je od toga umrlo.

Foto: Bljesak.info / Dan roza vrpce u Mostaru

''Mi u udruzi vodimo evidenciju tako što dijelimo paketić prve pomoći svakoj novooperiranoj ženi od raka dojke. To je ono osnovno što joj je potrebno u procesu oporavka i u ovoj godini do sada smo podijelili 65 paketića na području HNŽ'', kazala je Memić.

Foto: Bljesak.info / Dan roza vrpce u Mostaru

Rekla je također i da Zavod za javno zdravstvo ove godine nema podatke o broju novooboljelih, ali da imaju neke pokazatelje u odnosu na ranije godine, i njihovu evidenciju, koja kaže da je odšlo do povećanja oboljelih.

Memić je navela kako se cijeli deseti mjesec obilježava kao međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke te da je već od početka mjeseca organizirano mnogo aktivnosti.

''Listopad je mjesec kada se malo više priča o raku dojke, o važnosti prevencije i značaju njegovog ranog otkrivanja, ali Udruga ''Novi pogled'', kao i ostale naše udruge iz BiH tijekom cijele godine pričaju i dižu glas o prevenciji raka dojke. Danas obilježavamo Dan roza vrpce, a ona je simbol podrške, prijateljstva i solidarnosti da se svi naši sugrađani solidariziraju sa ženama koje su se suočile s dijagnozom raka dojke'', kazala je Memić te navela kako će se barem jedna od osam žena susresti s dijagnozom raka dojke.

Foto: Bljesak.info / Dan roza vrpce u Mostaru

Ponovila je kako o prevenciji uvijek treba pričati te da je ona ključna u borbi protiv karcinoma dojke.

Podršku akciji pružila je i članica Udruge ''Novi pogled'' Tanja Goluža koja je kazala kako je prije sedam godina operirala dojku zahvaljujući ranom otkrivanju karcinoma.

Ukazala je na važnost samopregleda dojke jer, kako kaže, svaka uočena promjena može biti početak karcinoma.

Foto: Bljesak.info / Dan roza vrpce u Mostaru

''Rano prepoznavanje zaista spašava život jer se može liječiti i medicinski tretirati. Ima nas dosta koji smo svjedoci da se zahvaljujući ranom otkrivanju može spasiti život. Prošle smo medicinski tretman, ali ostaje život, život ide dalje'', poručila je.

Simbol "roza vrpca" znak je sudjelovanja, solidarnosti i podrške svim oboljelima od ove opake bolesti s ciljem podizanja svijesti o redovnim pregledima i važnosti ranog otkrivanja raka dojke, bolesti koja ima visok postotak izlječenja ako se otkrije u početnom stadiju.

Foto: Bljesak.info / Dan roza vrpce u Mostaru

Samopregled dojke

Pregled se vrši pri kraju menstruacijskog ciklusa zato što su ranije dojke osjetljive i lagano natečene. Ako je žena trudna, nema menstruacijski ciklus ili je nepravilan, odabere se određen dan u mjesecu kada se radi samopregled. Ne izvodi se pod tušem.

I žene i muškarci trebali bi jednom mjesečno pregledavati vlastite dojke od 18. godine pa nadalje.

Video: Samopregled dojke

Kako se radi samopregled dojke?


Samopregled dojki je najbolje raditi ispred zrcala i započinje vanjskim vizualnim sistematičnim pregledom kako bi se uočile moguće promjene na koži poput smežuranosti, promjene boje bradavice ili okolne kože, zadebljano tkivo itd.

Preporučuje se započeti s pipanjem vanjske polovice dojke. Kako napipati kvržicu na dojci? Pipa se s tri prsta, ne vršcima, već jastučićima, u kružnim pokretima, postupno pojačavajući pritisak prije nego se prijeđe na drugo područje.

Zatim se prijeđe na pazuh i prstima se prelazi gore-dolje sve do mjesta gdje završava rub grudnjaka.

Potom se pregledava unutrašnja polovica dojke zajedno s bradavicom, ponovo kružnim pokretima.

Može se započeti i obrnutim redoslijedom, ali bitno je da se sistematično prstima prođe cijela dojka i okolna regija, pogotovo pazuh.

Ako se nešto napipa, osjeća pod prstima poput kvržice, nema potrebe za paničarenjem jer gotovo 80 % kvržica bude dobroćudno. Svejedno treba otići liječniku na daljnju kontrolu kako bi se utvrdilo o čemu se radi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close