Od početka godine

Zabilježeno devet slučajeva ospica u BiH

U RS su u posljednjih desetak dana evidentirana dva slučaja oboljelih od ospica, koja međusobno nisu povezana, a to su ujedno i svi evidentirani slučajevi ove godine.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 03. 2018. u 12:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U FBiH od početka godine prijavljeno je sedam slučajeva ospica, od čega je kod jedne osobe to klinički potvrđeno, a za šest se sumnja da imaju ovo oboljenje i čekaju se rezultati, dok je u RS evidentirano dvoje oboljelih, pišu Nezavisne novine.

Kako su za Nezavisne potvrdili u Federalnom institutu za javno zdravstvo, samo je jedan slučaj za sada klinički potvrđen, dok su ostali prijavljeni, a od njih su tri slučaja u Tuzlanskom kantonu.

Blaško Topalović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, potvrdio je da su se tijekom siječnja i veljače u ovoj županiji pojavila tri slučaja ospica, a radi se o djeci iz Lukavca, Kladnja i Tuzle.

"Bit ćemo zadovoljni ako sve ostane na tri slučaja, jer opasnost uvijek postoji kada imamo nisku pokrivenost MRP cjepivom", rekao je Topalović.

U RS su u posljednjih desetak dana evidentirana dva slučaja oboljelih od ospica, koja međusobno nisu povezana, a to su ujedno i svi evidentirani slučajevi ove godine.

Prema podacima Instituta za zaštitu zdravlja RS, jedan od oboljelih je dvadesetšestogodišnji muškarac iz Istočne Ilidže, koji se bavi ugostiteljstvom, a koji nije cijepljen nijednom dozom MRP cjepiva, dok je drugo jednogodišnje dijete iz Vlasenice, koje je u prethodnom periodu boravilo u Srbiji, gdje je proglašena epidemija.

"Ako budemo imali dva ili više vezanih epidemioloških slučajeva, prijavit ćemo epidemiju. U sljedećem razdoblju ćemo pratiti situaciju", kazala je ranije doktorica Ljubica Jandrić, načelnik službe za epidemiologiju Instituta za zaštitu zdravlja RS.

Liječnici iz ovog instituta upozorili su da je postotak 95 posto cijepljenih stanovnika solidan ili zadovoljavajući za kolektivni imunitet, uslijed kojeg ne bi trebalo doći do epidemije. Upozoravaju da je, nažalost, u posljednjih šest-sedam godina evidentan pad broja vakcinacija u RS, te je pojačano djelovanje "lobija protiv cijepljenja".

Od početka epidemije u Srbiji, od listopada prošle godine zabilježeno je oko 3.000 oboljelih i nekoliko smrtnih slučajeva.

Kopirati
Drag cursor here to close