#COVID-19

Washington odobrio prodaju brzog testa na koronavirus za osobnu uporabu

Američka agencija za lijekove (FDA) dala je odobrenje za taj nazalni test kojim se mogu koristiti svi od 14 godina naviše, ako sumnjaju u zarazu koronavirusom.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 11. 2020. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države su u utorak žurno odobrile stavljanje na tržište brzog testa za osobnu uporabu za otkrivanje covida-19 koji daje rezultat za 30 minuta, u okviru borbe s pandemijom.

Američka agencija za lijekove (FDA) dala je odobrenje za taj nazalni test kojim se mogu koristiti svi od 14 godina naviše, ako sumnjaju u zarazu koronavirusom.

Pribor koji proizvodi tvrtka Lucira Health može se dobiti na liječnički recept i daje rezultat za 30 minuta. Kako navodi mrežna stranica Lucira Health, stoji manje od 50 dolara, piše Hina.

"FDA je odobrila prvi test #COVID-19 koji svatko može sam obaviti i očitati kod kuće. To je velik uspjeh koji svjedoči o našoj zauzetosti za veću dostupnost testiranja", rekao je ravnatelj FDA-e Stephen Hahn.

Žurno odobrenje je privremeno i uvjetno, a izdaje ga FDA kako bi odgovorila na izvanrednu situaciju kao što je pandemija. Može se povući i izmijeniti ako se naknadno pojave novi podatci o djelotvornosti i o neškodljivosti testa (lijeka).

FDA je još krajem travnja i početkom svibnja odobrila uporabu kućnih testova, ali za razliku od pribora Lucire Healtha, njihov nalaz mora potvrditi ovlašten laboratorij.

SAD je u utorak prijavio 11.340.563 oboljelih od covida-19 i 248.429 umrlih, pokazuju podatci uglednog sveučilišta Johns Hopkins. Oba podatka su crni rekordi na svjetskoj razini.

Kopirati
Drag cursor here to close