Isprobaj

Vježbanje između 7 i 9 ujutro bolje djeluje na proces mršavljenja

Iako pitanje optimalnog vremena vježbanja još nije riješeno, novi dokazi napravljenog istraživanja upućuju na to da je vježbanje između sedam i devet sati ujutro, najučinkovitije kod pretilosti.
Lifestyle / Zdravlje | 07. 10. 2023. u 18:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Vježbanje između 7 i 9 ujutro bolje djeluje na proces mršavljenja

Potrebna vam je dodatna doza motivacije za rano ustajanje i vježbanje? Možda će vam u toj odluci pomoć nova studija koja otkriva da vježbanje ujutro pokazuje više koristi za smanjenje kilograma za razliku od vježbanja u drugim dijelovima dana. Iako pitanje optimalnog vremena vježbanja još nije riješeno, novi dokazi napravljenog istraživanja upućuju na to da je vježbanje između sedam i devet sati ujutro, najučinkovitije kod pretilosti.

Vrijeme provođenja tjelovježbe je važno

U opservacijskoj studiji nedavno objavljenoj u medicinskom časopisu Obesity Trusted Source istraživači su otkrili da su osobe koje su vježbale ujutro, imale niži indeks tjelesne mase (BMI) i opseg struka. Zanimljivo je da su imali bolje rezultate čak i kada su ukupno manje vježbali od onih koji su se tjelovježbom bavili poslijepodne i navečer. Dok većina misli da su učestalost, trajanje i intenzitet vježbanja izrazito važni kada se razmišlja o mršavljenju ovo je istraživanje dodalo kako je važno i doba dana.

''Dobro je poznato da je tjelovježba ključna za uspješno upravljanje težinom, međutim, najbolji trenutak je manje poznat. Naše istraživanje sugerira da je vježbanje rano jutro optimalno doba dana za regulaciju tjelesne težine'', izjavio je za Healthline glavni autor studije, znanstveni docent Tongyu Ma.

Studija

Istraživanje znanstvenika okupilo je ukupno 5285 ispitanika koji su sudjelovali u ispunjavanju ankete o prehrani. Koristeći informacije kao što su dob, spol i prehrana te podatke s akcelerometra (uređaja koji se nosi na boku koji se koristi za praćenje aktivnosti) ovaj je znanstveni docent želio je vidjeti postoji li ikakva korelacija između vremena kada pojedinci vježbaju te BMI-a i opseg struka, dva ključna pokazatelja pretilosti. Istraživači su otkrili da su pojedinci koji su vježbali ujutro imali niži prosječni BMI, 27,4 u usporedbi s onima koji su vježbali popodne, 28,4 i navečer 28,2. Opseg struka pokazao je sličnu povezanost; prosječni struk onih koji su vježbali ujutro bio je 95,9 centimetara u usporedbi s 97,9 za popodnevnu grupu i 97,3 za večernju grupu.

Koristeći gore navedene pokazatelje, istraživači su otkrili silazni linearni trend između minuta vježbanja tjedno i pretilosti, što znači da što su više vježbali tjedno, prosječni BMI je bio niži. Slabiji trend zabilježen je u poslijepodnevnim, podnevnim ili večernjim skupinama.

''Dokazi upućuju na to da bi činjenje prave stvari u pravo vrijeme moglo biti važno za održavanje zdravog metabolizma te zdrave tjelesne težine'', navode u studiji.

Ograničenja studije

Istraživači napominju da je potrebno dodatno ispitivanje i da postoji nekoliko ograničenja ove studije. Naime, budući da se radi o opservacijskoj studiji, istraživači mogu samo promatrati, no ne i sa sigurnošću znati uzrok trenda mršavljenja.

''Način na koji je studija provedena nije jasan jesu li osobe koje su vježbale ujutro, imale predvidljive i ustaljene životne rasporede, od onih koji su vježbali u drugom dobu dana jer primjerice rade u smjenama'', izjavio je doktor Michael Fredericson, direktor sportske medicine i suvoditelj Stanfordskog centra za dugovječnost na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Stanford.

Jutarnja tjelovježba utječe na cirkadijani ritam i gubitak težine

Iako istraživači tvrde kako u potpunosti ne shvaćaju razlog efikasnosti jutarnje tjelovježbe naspram dnevne i večernje, vjeruju da cirkadijani ritam tijela i s njima povezani hormoni igraju značajnu ulogu kad su u pitanju jutarnja tjelovježba i gubitak masnoće.

''Mnogi fiziološki procesi prikazuju cirkadijalne ritmove, uključujući metabolizme koji su usko povezani s pretilošću. Međutim, potrebno je još studija kojima bi se dodatno razjasnila korelacija cirkadijalnih oscilacija s gubitkom težine'', rekao je znanstvenik Ma.

Fredericson je rekao da nova studija podupire prošla istraživanja o prednostima jutarnjeg vježbanja. Dodatne koristi jutarnje tjelovježbe su kroz provedenu studiju dokazale poboljšanje kognitivnih funkcija, povećanje budnosti, bolju koncentraciju i produktivnost tijekom dana te snižavanje krvnog tlaka, smanjenje stresa i tjeskobe. Jutarnja tjelovježba, posebno na otvorenom, također nam daje jutarnju svjetlost, koja je ključna za regulaciju naših cirkadijalnih ritmova.

Hormoni povezani s gubitkom težine i pretilošću, poput inzulina i kortizola, usko su povezani s cirkadijalnim ritmovima.

''Istraživanja sugeriraju da raspored prehrane koji nije usklađen s nečijim cirkadijalnim ritmom, može povećati rizik od pretilosti ili nastanka metaboličkih problema poput inzulinske rezistencije'', rekao je Fredericson te dodaje kako se navike kasnog jedenja navečer ili preskakanja jutarnjeg obroka, smatraju neusklađenom prehranom.

Čak i ako niste ranoranilac, ovo istraživanje bi vas moglo inspirirati prema stjecanju nove rutine i pokrenuti vas na realizaciju zacrtanih ciljeva mršavljenja.

Kopirati
Drag cursor here to close