Dobro je znati

Vježbanje i menstruacija: Da ili bolje ne?

Tijekom čitavog menstrualnog ciklusa razine hormona rastu i padaju, i ovisno o tome jesu li visoke ili niske, drugačije ćemo se osjećati.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 05. 2021. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim što je korisno kada želite zatrudnjeti ili biti više u skladu s prirodnim ritmom svojega tijela, praćenje menstrualnog ciklusa može vam pomoći i onda kada želite biti sigurni da trenirate kada ste u najboljoj formi, odnosno da iz treninga izvučete maksimum, i fizički i mentalno.

Naime, vježbate li trening snage u prvoj polovici ciklusa, možete izgraditi čak 15 posto više mišića. To znači da ćete teže treninge ostaviti za dane u mjesecu kada ćete moći dati sto posto od sebe.

Tijekom čitavog menstrualnog ciklusa razine hormona rastu i padaju, i ovisno o tome jesu li visoke ili niske, drugačije ćemo se osjećati.

Uzmete li najbolje iz svakog od tih perioda i iskoristite li ga za vlastitu dobrobit, to vam može promijeniti život.

Postoje četiri različite faze menstrualnog ciklusa koje doživi svaka žena i koje donose razne hormonalne promjene.

Pročitajte još

One utječu na to koliko ste motivirani za treniranje, kako vam se mišići adaptiraju, kako vam se tijelo puni energijom, itd.

Razumijevajući što te hormonalne promjene znače, možete raditi ono što je najbolje za vaše tijelo u pravom trenutku ciklusa, što znači da ćete imati više energije, izgraditi 15 posto više mišića, bolje reagirati na trening, a i ublažiti simptome PMS-a.

To znači i da ćete odbaciti generički način treniranja koji nije optimiziran za žensko tijelo.

Koje su beneficije praćenja menstrualnog ciklusa?

- može ublažiti simptome PMS-a., što uključuje i smanjenje predmenstrualnih glavobolja za 65 posto,

- može vam olakšati izgradnju mišića; istraživanja su pokazala da ako treninge snage i izdržljivosti odrađujete u prvoj polovici menstrualnog ciklusa, možete izgraditi i do 15 posto više mišića nego ako trening odrađujete kroz čitav ciklus,

- omogućuje vam odmor; umjesto da se forsirate da vježbate svaki dan, a onda osjećate krivnju ako ne vježbate, ovakav način planiranja tjelovježbe pomaže vam da odredite kada je vrijeme za odmor,

- usklađuje treniranje s vašom razinom energije tijekom čitavog ciklusa, odnosno pomaže vam da napravite ono što je dobro za vaše tijelo.

Kopirati
Drag cursor here to close