Nisu cijepljeni

U HBŽ petero odraslih oboljelo od ospica

Zaraženih među djecom, koja su više od odraslih podložnija komplikacijama bolesti trenutno nema
Lifestyle / Zdravlje | 06. 06. 2019. u 14:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tragom informacije da je na području BiH u porastu broj oboljelih od morbila, u mjerodavnom Zavodu za javno zdravstvo provjerili smo kakvo je stanje u Hercegbosanskoj županiji.

U toj ustanovi potvrđeno nam je da im je do sada prijavljeno pet slučajeva oboljenja od ove bolesti. Svi oboljeli su s područja općine Kupres i radi se o odraslim osobama koje nisu cijepljene ili ne postoje podatci o njihovu cijepljenju protiv morbila.

Zaraženih među djecom, koja su više od odraslih podložnija komplikacijama bolesti trenutno nema. Od ovih pet slučajeva zaraze, dvije su i laboratorijski potvrđene u Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu.

Dr. Diana Mamić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ za RTG je pojasnila kako cjepivo protiv morbila djeca primaju dva puta. Prvi put s navršenih 12 mjeseci života, a drugi put s polaskom u prvi razred, odnosno navršenih 6 godina života. Djeca koja nisu primila jednu ili obje doze cjepiva mogu to učiniti do 14. godine života.

Radi zaštite od zaraze morbilama, ali i drugih zaraznih bolesti, iz Zavoda za javno zdravstvo prije dva mjeseca poslali su dopise svim domovima zdravlja na području HBŽ da obavijeste roditelje o važnosti provjere cijepih kartona njihove djece u domovima zdravlja, kako bi mogli primiti sva propisana cjepiva koja su najbolja zaštita od zaraznih bolesti koje se zbog neprovođenja cijepljenja nažalost ponovo vraćaju, a koje su već odavno bile iskorijenjene.

Dr. Mamić također je naglasila da je procijepljenost djece u ovoj Županiji općenito dobra i iznosi više od 90%.

Kopirati
Drag cursor here to close