Think Pink

U BiH svake godine 500 žena izgubi bitku s karcinomom dojke

Program prevencije i ranog otkrivanja karcinoma dojke koji provodi udruženje „Think Pink - Zajedno smo jedno“ u Bosni i Hercegovini od izuzetnog značaja.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 10. 2020. u 16:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu “Dana zdravlja” koje organizira Udruženje “Think pink – zajedno smo jedno”, u saradnji s udruženjima žena oboljelih od karcinoma dojke, uz provođenje svih epidemioloških mjera, u prvoj fazi mobilnim mamografom obavljeno je 1.118 besplatnih mamografskih pregleda na 20 lokacija širom Bosne i Hercegovine.

Iz Udruženja “Think pink – zajedno smo jedno” su saopćili da je kod dvije žene otkriven karcinom dojke, a kod 47 žena su uočene promjene na dojci, te su one upućene na dodatne preglede s ciljem utvrđivanja dijagnoze ili otklanjanja sumnje na karcinom dojke.

U drugoj fazi održavanja "Dana zdravlja", koja će biti organizirana do kraja ove godine, bit će obavljeno još najmanje 400 besplatnih mamografskih pregleda u ruralnim dijelovima zemlje.

''Dani zdravlja tijekom kojih se ženama širom Bosne i Hercegovine, s fokusom na udaljene lokacije, pružaju usluge besplatnih mamografskih pregleda, spašavaju živote. Udruženje „Think Pink - Zajedno smo jedno“ kroz brojne aktivnosti radi na podizanju svijesti stanovništva o karcinomu dojke, s naglaskom na prevenciju i rano otkrivanje ovog oboljenja, razbijanju predrasuda i stigmatizacije vezane uz karcinom dojke, te generalno na promociji zdravih stilova života i unapređenja i očuvanja zdravlja stanovništva'', navodi se u priopćenju ovog udruženja.

Napominje se da je u Bosni i Hercegovini karcinom dojke još uvijek oboljenje koje odnosi najviše života među ženama. Svake godine oko 1.300 žena otkrije da ima karcinom dojke.

''Iako ne postoji centralizirana baza podataka, zabilježeno je da u našoj državi borbu s bolešću izgubi najmanje 500 žena godišnje. Pored nepostojanja zvaničnog registra osoba oboljelih od malignih oboljenja, u BiH ne postoji razvijen program prevencije i ranog otkrivanja karcinoma dojke, te veliki broj žena ne ide na redovne preglede'', navode iz Udruženja.

Iz tog razloga u velikom broju slučajeva, karcinom dojke se otkrije u kasnoj fazi, kad su šanse za izlječenje minimalne. Inače, karcinom dojke je u velikom procentu izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme, te je program prevencije i ranog otkrivanja karcinoma dojke koji provodi udruženje „Think Pink - Zajedno smo jedno“ u Bosni i Hercegovini od izuzetnog značaja.

Iz Udruženja napominju da su ove godine Dane zdravlja organizirali zahvaljujući sredstvima prikupljenim od prošlogodišnje Trke/šetnje za život “Race for the Cure” i partnerstvu s UniCredit Bankom i kompanijom VISA, priopćeno je iz udruženja „Think Pink - Zajedno smo jedno“.

Kopirati
Drag cursor here to close