Izgubili korak s vremenom

U BiH cjepivo protiv korone stiže tek na proljeće?

Dok zemlje u susjedstvu cijepe svoje stanovnike, BiH je nagovijestila da će svoje građane cijepiti "u prvom tromjesečju" naredne godine. Točan datum nije preciziran.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 12. 2020. u 17:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija je u nedjelju krenula u masovno cijepljenje protiv covida-19 kako bi se othrvala pandemiji koja je uništila gospodarstva i usmrtila više od 1,7 milijuna ljudi u svijetu, piše Reuters i dodaje će se prvo procijepiti umirovljenici i zdravstveni djelatnici.

Izvan EU-a, Velika Britanija, Švicarska i Srbija još su ranije počele cijepiti svoje stanovništvo.

I Hrvatska je danas, nakon Srbije, započela sa cijepljenjem građana protiv koronavirusa.

Dok zemlje u susjedstvu cijepe svoje stanovnike, BiH je nagovijestila da će svoje građane cijepiti "u prvom tromjesečju" naredne godine. Točan datum nije preciziran.

Kako je ranije spomenuto, u BiH bi trebalo stići milijun i 232 tisuća doza cjepiva, što je dovoljno za pokrivenost 20 posto stanovništva BiH, prenosi N1.

Čak iako sve bude išlo po planu, ne treba isključiti potencijalne komplikacije zbog sistema odlučivanja, tj. sloge FBiH i RS oko modela cjepiva o čemu je već bilo riječi.

Korisnici društvenih mreža i ovog puta su uspjeli na sebi svojstven način da komentiraju početak cijepljenja u regiji, dok BiH čeka.

"Potpuni krah s vakcinacijom na Covid-19 pokazuje da je Bosna i Hercegovina zahvaljujući vladajućoj državnoj četvorci izgubila korak s vremenom. I dok su države s kojima graničimo počele s imunizacijom stanovništva, građani BiH osuđeni su na čekanje. Bojim se da zadugo nećemo vidjeti vakcinu, i ako je vidimo, vjerojatno će biti neka hedija od prijateljskih zemalja i to u vrlo malim količinama, što nam neće pomoći da virus stavimo pod kontrolu ni tijekom 2021. godine", kazao je Nihad Čolpa, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

"Navodno, vakcine u BiH stižu tek u travnju. Međutim, vakcina ne djeluje isti dan. Vakcini treba nekoliko tjedana odnosno mjesec dana. Ako se dvokratno daje, 28 dana. Znači, nije to travanj, to će se odužiti do svibnja ili lipnja. A može se direktno s proizvođačima razgovarati, naručiti i platiti vakcine. Nisu vakcine skupe", naglasio je za Fenu imunolog Jasenko Karamehić.

Kopirati
Drag cursor here to close