Problem oko financiranja ZZO-a

''Treba li moj prijatelj umrijeti?''

ZZO HNŽ pacijentima je kratko poručio da su im ruke vezane, i da trenutno ne mogu pomoći nikome.
Lifestyle / Zdravlje | 23. 01. 2024. u 13:55 M. Grabovac | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Treba li moj prijatelj umrijeti zato što nema nekoga da staviti jedan potpis na papir'', ogorčeno za Bljesak.info govori osoba bliska onkološkom bolesniku iz Mostara koji već tri tjedna čeka da mu Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko neretvanske županije izda uputnicu za operaciju u Zagrebu.

Kako stoji na stranicama Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ, osiguranici Zavoda do davanja suglasnosti na Financijski plan Zavoda za 2024.godinu od strane Skupštine HNŽ ili davanja suglasnosti na Odluku o privremenom financiranju Zavoda za razdoblje od 01.01.do 31.03.2024.godine od strane Vlade HNŽ i Skupštine HNŽ, neće biti u mogućnosti ostvarivati svoja prava preko Zavoda.

''Možete misliti kako je onkološkom pacijentu dok čeka uputnicu, može umrijeti sutra. Ne mogu vjerovati, dok ljudima životi vise o koncu, a oni se brinu o svojim foteljama'', zaključuje prijatelj onkološkog pacijenta.

Prepušteni sami sebi

Majka desetogodišnje djevojčice iz Mostara od sada svaki tjedan za lijek kćerki mora izdvojiti 430 KM.

''Mjesečno nas to dođe oko 1700 KM. Već tri godine koristi taj lijek i mi smo ga do sada dobivali besplatno preko Zavoda, od 1.1. 2024. prepušteni smo sami sebi, kao i svi drugi osiguranici'', govori za Bljesak.info majka desetogodišnje djevojčice iz Mostara.

Nakon što su kontaktirali ZZO HNŽ, poručili su im kratko samo da su im ruke vezane, da trenutno ne mogu pomoći nikome.

''Jedan dan sam toliki stres doživjela zbog svega ovoga. Njoj nije potreban samo ovaj lijek, potrebne su joj i redovne kontrole koje je do sada obavljala u Zgrebu, sad ne možemo dobiti uputnicu. Koristi posebnu prehrana na koju smo imali pravo u iznosu do 200 KM preko Zavoda. Strašno je što se radi preko malih ljudi'', govori majka. 

Iako smo kontaktirali Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ oko nastale situacije, do kraja pisanja ovoga teksta nismo dobili odgovor. Na njihovim stranicama stoji samo da je Stručna služba Zavoda na raspolaganju osiguranicima za sva pitanja i moguće nejasnoće.

Financijski plan

Financijski plan za 2024. godinu, kao i druge financijske dokumente Upravno vijeće Zavoda usvojilo je na sjednici 11.12.2023. godine i uputilo u daljnju proceduru na usvajanje prema Vladi HNŽ (putem resornog Ministra), koja je na sjednici održanoj 15.12.2023.godine dala suglasnost na Financijski plan ZZO HNŽ. Nakon toga je po proceduri Financijski plan trebao biti upućen od strane Vlade prema Skupštini na konačno usvajanje, što se do danas nije realiziralo.

HRS-ova zastupnica u Skupštini HNŽ Vesna Šunjić, smatra da je  Upravno vijeće ZZO HNŽ usvojilo je Financijski plan za 2024.godinu 11.12.2023.godine što je ostavilo sasvim dovoljno vremena Vladi HNŽ i Skupštini da daju suglasnosti na Financijski plan ili eventualnu Odluku o privremenom financiranju ukoliko je nešto sporno s financijskim planom.

''Rebalans II Financijskog plana ZZO HNŽ za 2023.godinu bio je na dnevnom redu 2. izvanredne sjednice Skupštine 22.12.2023. godine kad su se mogle dati suglasnosti za normalno financiranje zdravstva. Međutim, ovdje su u pitanju neki drugi interesi, potpuni izostanak odgovornosti prema malom čovjeku koji na kraju trpi radi nemogućnosti ostvarivanja svojih prava'', kazala je za Bljesak.info Šunjić pitajući se ''je li briga političke elite može li danas mali čovjek, koji svakako jedva spaja kraj s krajem, kreditirati ZZO HNŽ dok se ne završi politička igranka vladajućih elita''.  

Riješena jedna fotelja

No izgleda da se pitanje jedne fotelje privremeno riješilo, na današnjoj sjednici Vlade HNŽ, na razdoblje od tri mjeseca za v.d. ravnatelja ZZO HNŽ imenovan je Andrej Čović.

Intervju kandidata za izbor novog ravnatelja ZZO HNŽ-u održan je u ponedjeljak, 22. siječnja, u Ministarstvu zdravstva HNŽ-a, a pristupili su Stana Burić, Kazimir Raguž i Andrej Čović. Prema pisanjima Hercegovina.info, Ana Vidačak dosadašnja v.d. ravnateljica ZZO HNŽ navodno je zbog ubrzanih otkucaja hospitalizirana na kardiologiji SKB-a Mostar.

Hoće li se čekati rješavanje drugih fotelja, ili će jedna biti dovoljna da se sazove sjednica Skupštine HNŽ zbog usvajanja Fikcijskog plana ZZO HNŽ-a, ostaje da vidimo. No dok neki imaju vremena za čekanje, drugima je svaki dan bitan.

Kopirati
Drag cursor here to close