Urgencije

Traži se novac: Ugroženo poslovanje ZZO HNŽ-a

Na sjednici Upravnog vijeća Zavoda upozoreno je kako je ugroženo normalno poslovanje te zatraženo da se odobri financiranje.
Gospodarstvo / Posao | 17. 01. 2024. u 13:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije uputio je još jednu urgenciju županijskoj Skupštini za davanje suglasnosti na Financijski plan Zavoda za 2024. godinu

Naime, na sjednici Upravnog vijeća Zavoda upozoreno je kako je ugroženo normalno poslovanje te zatraženo da se odobri financiranje.

Urgencije Skupštini

''Upravno vijeće Zavoda je upoznato da je direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ dana 5.1.2024.godine uputila pisanu urgenciju prema Skupštini HNŽ u kojoj je navela da još uvijek nije donesena Odluka o davanju suglasnosti na Financijski plan Zavoda za 2024. godinu od strane Skupštine HNŽ, čime je onemogućeno normalno poslovanje Zavoda i realiziranje prava osiguranika Zavoda iz obveznog zdravstvenog osiguranja. Na navedenu prvu urgenciju, nije zaprimljen povratni odgovor od Skupštine HNŽ, te je Zavod 15.1.2024.godine uputio novu pisanu urgenciju Skupštini HNŽ, za što žurnije razmatranje Financijskog plana Zavoda za 2024.godinu na narednoj sjednici Skupštine HNŽ'', priopćeno je nakon sjednice.

Navedeno je kako je Upravno vijeće zadužilo direktoricu Zavoda da uputi još jednu pisanu urgenciju prema Skupštini HNŽ s ciljem što žurnijeg razmatranja Financijskog plana Zavoda za 2024. godinu na narednoj sjednici Skupštine HNŽ, te ministru zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ da se prethodno dostavljena Odluka o privremenom financiranju Zavoda za prvi kvartal što žurnije uputi u daljnju proceduru.

''Na prijedlog direktorice Zavoda, jedna od točki je bila da Upravno vijeće Zavoda donese odluku o refundiranju troškova osiguranicima koji su u tekućoj godini, ostvarujući svoje pravo iz obveznog zdravstvenog osiguranja (ortopedska pomagala, lijekovi, liječenje izvan županije, sufinanciranje i druga prava), morali izdvojiti osobna financijska sredstva budući da Zavod nema operativni financijski plan za 2024.godinu čime bi im spomenuto bilo omogućeno'', navedeno je.

Refundiranje troškova

Podržan je prijedlog te je donesena Odluka o refundiranju troškova osiguranim osobama Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ za razdoblje od 1. 1.2024. godine, do davanja suglasnosti od strane Skupštine HNŽ na Financijski plan Zavoda za 2024.godinu.

''Osiguranici Zavoda će pravo na refundiranje moći ostvariti nakon davanja suglasnosti na Financijski plan Zavoda za 2024. godinu od strane Skupštine HNŽ ili davanja suglasnosti na Odluku o privremenom financiranju Zavoda za razdoblje od 1.1.–31.3.2024.godine od strane Vlade HNŽ i Skupštine HNŽ'', navedeno je.

Dodaje se kako je Upravno vijeće usvojilo Izvješće o izvršenju programa rada Upravnog vijeća Zavoda za 2023. godinu, Izvješće o radu Drugostupanjskog povjerenstva za rješavanje po prigovoru o pravu na privremenu spriječenost za rad za 2023.godinu, te Izvješće o troškovima refundiranja osiguranim osobama Zavoda za pruženu uslugu biomedicinski potpomognute oplodnje za 2023.godinu, i dalo je suglasnost za dopunu Odluke za imenovanje Prvostupanjskog i Drugostupanjskog liječničkog povjerenstva za liječenje izvan HNŽ.

''Razmatrana je i informacija u vezi modela ugovaranja po važećoj Odluci Vlade HNŽ o osnovama, kriterijima i mjerilima za sklapanja ugovora sa zdravstvenim ustanovama koje osiguravaju usluge zdravstvene zaštite, a financiraju se iz sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ. Osiguranici Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ do davanja suglasnosti na Financijski plan Zavoda za 2024. godinu od strane Skupštine HNŽ ili davanja suglasnosti na Odluku o privremenom financiranju Zavoda za razdoblje od 1.1.–31.3.2024.godine od strane Vlade HNŽ i Skupštine HNŽ, neće biti u mogućnosti ostvarivati svoja prava preko Zavoda'', navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close