Prirodna pojava

Što često ispuštanje vjetrova govori o zdravlju

Partner vam stalno ispušta vjetrove? Evo što vam to govori o zdravlju
Lifestyle / Zdravlje | 10. 07. 2020. u 09:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

„Miris“ je nešto neugodniji nego inače? Češće se događa da pustite vjetar? Evo što to može značiti…

Vjerojatno nitko ne obraća pažnju kad pusti vjetar jer se događa rijetko i većinom je posljedica obroka. Niket Sonpal, gastroenterolog iz New Yorka pojašnjava: „Plinovi i zračni baloni se nakupljaju u crijevima kada jedete, žvačete i gutate, a neki od njih se „raspadnu“ u procesu probave, a drugi pak završe vani…

Ako vam se to događa tijekom dana i noći, u većini je slučajeva u pitanju dobra stvar jer u suprotnom možete patiti od nadutosti. Iako se radi o prirodnoj pojavi, nekad ispuštanje vjetra ne bismo trebali ignorirati.

Dobro je pratiti koliko su učestali, kakav je miris i javljaju li se uz simptome problema sa želucem. Evo u kojim situacijama puštanje vjetra može otkriti zdravstvene probleme.

1. Stalno se događa i uz to vas muči zatvor

Iako su vlakna iz namirnica zdrava i svi ih trebaju unositi u organizam, gore navedeno može biti posljedica upravo prekomjernog unosa vlakana, što će uzrokovati nadutost, plinove, grčeve pa i puštanje vjetrova. Zašto je tako? Vlakna se nakupljaju u organizmu u talože u crijevima, a ako ste ih unijeli previše, crijeva sporije rade i sadržaj se teško kroz njih propušta. Kako biste popravili situaciju konzumirajte puno vode i za početak smanjite unos vlakana. Upravo to stoji u preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, piše Ordinacija.hr.

2. Ispuštate vjetrove cijelu noć i dan

Gazirana pića bi mogla biti odgovorna i to se ne odnosi samo na sokove već i na one u kombinaciji s alkoholom. Kada pijete takva pića u organizam unosite više zraka i plinova, a kada prolaze kroz probavni sustav uzrokuju i često ispuštanje vjetrova – posebno ako ih pijete stalno. Ako niste sigurni da je to uzrok vodite dnevnik unosa namirnica i ponesite liječniku kako bi mogao prepoznati što je uzrok ako nisu gazirana pića.

3. Miris je toliko neugodan da i sami poželite napustiti prostor

Po prirodi nisu mirišljava pojava, ali ako se radi o velikoj promjeni u mirisu možda vam prehrana sadrži previše sumpora, a može se pronaći, na primjer, u brokuli koja će doprinijeti neugodnom mirisu. Isto se može dogoditi ako konzumirate češnjak, luk, sir, grahorice, sušeno voće i – vino!

U većini slučajeva nemate o čemu brinuti, ali se stvari ne mijenjaju neko vrijeme može u pitanju biti upalni proces u crijevima.

4. Osim neugodnog mirisa, čini vam se da imate problema s probavom…

Vjetrovi praćeni osjećajem boli nakon obroka mogu otkrivati netoleranciju na određene namirnice. Pravi bi primjer bilo mlijeko. Ako nakon konzumacije mlijeka ili mliječnih proizvoda imate grčeve i neugodne vjetrove možete pretpostaviti da postoji intolerancija na laktozu, što znači da te mliječne šećete iz mlijeka organizam ne može probaviti. Tada može doći i do neugodne pojave ispuštanja vjetrova. Izbacite namirnice koje vam zadaju ovakve probleme iz prehrane, a ako ni tada ne primijetite pomake, posjetite liječnika.

5. Jednostavno se „to“  događa stalno…

Možda je to posljedica PMS-a, što je normalna pojava, kao i uvijek, zbog djelovanja hormona. Kako razina estrogena raste u tom periodu, maternica proizvodi hormone prostaglandine, koji pomažu ljuštenju maternice. Ako ih se previše proizvede, može doći i do drugih organa pa i crijeva. Bakterijske promijene koje se odvijaju u tom periodu također utječu na probavu pa tako i na pojavnost i neugodan miris plinova koje ispuštate.

6. Probava ubrzano radi

Jeste li znali da stres može utjecati na probavu i ispuštanje vjetrova? Da, tko bi rekao… Kada smo pod pritiskom, često posežemo za namirnicama koje nisu zdrave, što će direktno utjecati na probavu. Zbog stresa „gutamo“ više zraka, a naravno anksioznost je najgori neprijatelj zdravlja, pa i probave.

Kopirati
Drag cursor here to close