Promjene vidljive nakon tjedan

Što će se vašem tijelu dogoditi ako prestanete konzumirati alkohol?

Apstinencija od alkohola može vašem tijelu dati onu vrstu poticaja koja bi mu mogla biti potrebna
Lifestyle / Zdravlje | 03. 01. 2023. u 12:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne moramo vam govoriti da pijenje alkohola može naštetiti vašem zdravlju, pogotovo ako redovito konzumirate bocu svog omiljenog vina, piva ili nekog koktela. Baš zbog toga apstinencija od alkohola može vašem tijelu dati onu vrstu poticaja koja bi mu mogla biti potrebna. Ne samo da tako možete poboljšati svoj budžet i spriječiti mamurluk neko vrijeme, već tako zaista možete pomoći svome tijelu, piše Živim.hr.

Bolje zdravlje jetre

Ovaj organ će vam biti posebno zahvalan na tome što ste prestali piti alkohol.

''To će pomoći vašoj jetri da se usredotoči na zdrave funkcije detoksikacije umjesto na preradu alkohola. Alkohol se može smatrati toksinom, a to znači da jetra prestaje obavljati sve svoje druge funkcije dok se alkohol ne očisti, što može potrajati nekoliko sati ovisno o količini'', rekla je Paulina Lee, dijetetičarka za zdravlje crijeva i osnivačica Savvy Stummy, za Eat This, Not That!.

Dodaje kako konzumacija alkohola ima poseban utjecaj na žene. Naime, jetra će svoju pozornost preusmjeriti na detoksikaciju alkohola umjesto na estrogen, što može dovesti do dominacije estrogena i simptoma vezanih uz to.

Vaša crijeva će se odmoriti

Naravno, alkohol tijekom dužeg razdoblja i u velikim količinama može naštetiti vašem gastrointestinalnom traktu te potaknuti upalu.

''Pokazalo se da alkohol remeti crijevnu ravnotežu, uzrokujući crijevnu disbiozu, prekomjerni rast bakterija i povećanu crijevnu propusnost, što može dovesti do problema kao što su plinovi, nadutost i više upala'', objašnjava Lee.

I zato ona ističe ako je nekome novogodišnja odluka da bude zdrav, ograničavanje ili uzimanje pauze od alkohola je odlična stvar.

Lakše nošenje s kroničnim bolestima

Ako vam se sviđa kako se osjećate nakon prestanka konzumacije alkohola, možda biste trebali nastaviti u tom ritmu. To može biti posebno korisno za određene vrste ljudi.

''Ako netko već ima kronični sindrom ili bolest, kao što je sindrom iritabilnog crijeva ili bolest jetre, preporučuje se ograničiti ili prestati konzumirati alkohol ovisno o individualnim reakcijama na unos istog'', kaže Lee.

Moramo priznati nije uvijek lako reći "ne" koktelima, pivu ili vinu, stoga, naglašava Lee, važno je pronaći neke alternative koje će vam u tome pomoći. Odlična alternativa su mocktaili, to su ukusni kokteli bez kapi alkohola.

Naposljetku, Lee napominje da ako ipak odlučite piti, pokušajte se pridržavati dnevne preporuke od jednog do dva pića dnevno, izmjenjujte alkohol s vodom i svakako kvalitetno spavajte, pazite na prehranu te ostale životne navike.

Kako prestanak konzumacije alkohola može utjecati na vaše zdravlje?

Odlučili ste prestati konzumirati alkohol i zanima vas kad možete vidjeti prve promjene:

Prvi tjedan

Unos manje kalorija - Alkohol može sadržavati mnogo neočekivanih kalorija. Na primjer, pivo može imati oko 150 kalorija, čaša crnog vina oko 120. Dakle, ovisno o tome koliko obično pijete na dnevnoj bazi, smanjenje tog unosa može jednostavno značiti da unosite manje kalorija. Što znači da neki ljudi mogu i smršavjeti.
Bolji san - Iako je alkohol sedativ, to ne znači da ćete bolje spavati. Piće vam može pomoći da zaspite, no ono potiskuje REM fazu sna te tako sprječava da imate duboki san. Isto tako, alkohol je diuretik pa vas može potaknuti na mokrenje tijekom noći te tako utjecati na kvalitetu sna.

Nakon dva do tri tjedna

Bolje funkcioniranje mozga - Ono što možda ne znate jest da redovito pijenje, osobito obilno, može promijeniti stvarnu strukturu vašeg mozga, smanjujući njegove kognitivne sposobnosti. Studija o mozgu iz 2017. objavljena u časopisu PLOS One otkrila je da dva do tri tjedna detoksikacije od alkohola mogu poboljšati vašu radnu memoriju. Ova vrsta memorije pomaže vam da privremeno zadržite važne informacije, poput koda ili telefonskog broja.

Gastrointestinalni trakt će vam biti zahvalan - istraživanje iz 2021. objavljeno u časopisu Alcohol Research pokazuje da je vaša crijevna barijera, sluznica koja sprječava ulazak patogena u vaš sustav, može biti gotovo potpuno obnovljena u roku od tri tjedna od izbacivanja alkohola kod nekih ljudi.

Imunološki sustav se može poboljšati - Općenito, alkohol ometa vaš imunološki sustav, zbog čega je veća vjerojatnost da ćete se razboljeti nego da ne pijete. Dakle, ne radi se o tome da će vam izbacivanje alkohola dati snažan imunološki sustav nego će ga vratiti na učinkovitu razinu koju ste imali prije nego što ste počeli piti.

Pozitivan utjecaj na metabolizam - Prekomjerno pijenje može otežati dobar rad vaše jetre i gušterače, ako ste pili dovoljno da utječete na oba organa, vaš bi metabolizam mogao početi učinkovitije raditi nekoliko tjedana nakon izbacivanja alkohola.

Nakon mjesec dana

Srce će vam se početi oporavljati - Ako puno pijete, mogli biste primijetiti simptome poput lupanja srca i visokog krvnog tlaka, kada prestanete piti. Studije pokazuju da se otprilike mjesec dana nakon posljednjeg pića nepravilni otkucaji srca i krvni tlak obično vraćaju na zdraviju razinu.

Manje znakove starenja i zdravija koža - Pijenje uzrokuje i kratkotrajno crvenilo te dugotrajne promjene na vašoj koži. Kada vaše tijelo razgrađuje alkohol, to pokreće oslobađanje hormona poput estrogena i histamina. Također može povećati ili oštetiti krvne žile, a sve to ima sposobnost utjecati na izgled vaše kože. No, većina dermatoloških stanja koja se pogoršavaju pijenjem polako će se normalizirati nakon izbacivanja alkohola.

Nakon nekoliko mjeseci

Kraće menstruacije - Iako ne biste trebali čudesno bezbolne mjesečnice samo zato što preskačete čašu vina, jedna studija iz 2014. objavljena u časopisu Human Reproduction pokazala je da apstinencija od alkohola može skratiti mjesečnicu.

Jetra će bolje funkcionirati - Već smo naveli da je alkohol toksin i jetra ga mora razgraditi pa tako sprječava druge potrebne funkcije.

Osim toga, može uzrokovati upalu u vašoj jetri.

Koje su dugoročne zdravstvene prednosti izbacivanja alkohola?

Sad kad je apstinencija od alkohola postala stil života, evo nekih zdravstvenih prednosti u kojima ćete uživati i u budućnosti: Vjerojatno ćete smanjiti rizik od raka, bolesti srca i metaboličkog sindroma.

Prestanak pijenja, osobito ako trenutno pijete više alkohola od preporučene količine, može smanjiti rizik od nekih vrsta raka, uključujući rak dojke, debelog crijeva, glave i vrata, jetre i jednjaka, prema Američkom društvu za rak.

Kopirati
Drag cursor here to close