Nisu odavno ...

Sjednica kriznog stožera: Raste broj zaraženih od Covid-19, kliničke slike blaže

Brzo širenje je evidentno, a kliničke slike relativno su blaže. Aktualne mjere su na 60 dana produžene samo na zdravstveni sektor.
Lifestyle / Zdravlje | 05. 07. 2022. u 13:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj sjednici Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva razmatrana je trenutna epidemiološka situacija u Federaciji BiH.

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravlja rekao je da je nakon perioda zatišja, registriran jedan blagi porast slučajeva COVID-19. 2,1 posto je povećana smrtnost. Brzo širenje je evidentno, a kliničke slike relativno su blaže. Aktualne mjere su na 60 dana produžene samo na zdravstveni sektor.

"Jedine mjere koje su ostale su mjere za zdravstvene institucije jer u tim ustanovama borave bolesnici. Mi ne mislimo da ćemo u ovom trenutku morati uvoditi neke mjere. Klinička slika bolesnika od Covida je mnogo blaža nego prije. Naredbe su bile dok se nismo naučili određenim stvarima. Sada sve znamo i individualno moramo biti odgovorni za svoje zdravlje", rekao je Čerkez.

Također, poručio je građanima koji imaju kronične bolesti da po preporuci prime i četvrto cjepivo i da cjepiva ima dovoljno za sve.

Majmunske boginje

Rekao je da znaju kako se virus širi i kako se terapijski djeluje.

"Krizni stožer je raspravljao i o Majmunskim boginjama pa smo analizirali da li može doći do ugrožavanja, ali nemamo informacija i podataka da imamo te slučajeve. Imamo aktivnosti po tom pitanju i spremni smo. Možemo raditi dijagnostiku na Veterinarskom fakultetu i imamo testove", kaže Čerkez.

HNŽ

U COVID-19 bolnici Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na bolničkom liječenju trenutno su 3 bolesnika koji su klinički stabilno.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar testirano je 172 uzoraka. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji pozitivnih je 22: 14 iz Mostara i 8 iz Čitluka.

Kopirati
Drag cursor here to close