Znanstvenici upozoravaju

Širenje ptičje gripe bit će "krivac" za novu pandemiju u budućnosti

57 posto epidemiologa i virusologa vjeruje da će neki soj ptičjeg gripa uzrokovati sljedeću pandemiju.
Lifestyle / Zdravlje | 21. 04. 2024. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gripa je i dalje najveća prijetnja po globalno zdravlje, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) strahuje od širenja ptičje gripe. Znanstvenici ističu i da je influenca najvjerojatniji krivac za nove pandemije u budućnosti.

Međunarodna studija, koja će biti objavljena sljedećeg tjedna, otkriva da 57 posto epidemiologa i virusologa vjeruje da će neki soj ptičjeg gripa uzrokovati sljedeću pandemiju.

Najveća pandemijska prijetnja

Uvjerenje da je gripa najveća pandemijska prijetnja zasnovano je na dugoročnom istraživanju koje pokazuju da taj virus stalno evoluira i mutira.

"Svake zime je sezona gripe. Mogli bismo da ih objasnimo kao male pandemije. One su manje ili više kontrolirane jer različiti sojevi koji iz izazivaju nisu dovoljno virulentni, ali to neće biti tako", kaže Jon Salmanton-García sa Univerziteta u Kelnu.

Više od 21 posto znanstvenika, koji su dio ovog istraživanja, vjeruje da će uzrok nove pandemije također biti virus - nazvan bolest "X" - koji još nije poznat znanosti.

Smatraju da će to biti još neotkriveni mikroorganizam koji će se iznenada pojaviti, baš tako što je to bio slučaj i sa covidom.

Soj će izazvati pandemiju

Neki znanstvenici, otprilike oko 15 posto njih, smatra da SARS-COV2 i dalje predstavlja prijetnju i da će neki njegov budući soj izazvati pandemiju.

Druge smrtonosne mikroorganizme, poput lasa, nipa, ebola i zika virusa, kao ozbiljne prijetnje identificiralo je tek jedan do dva posto sudionika studije.

"Influenca je ostala najveća prijetnja u smislu njenog pandemijskog potencijala u očima velike većine znanstvenika", dodaje Salmanton-García.

Prošlog tjedna, WHO je upozorila na zabrinjavajuće širenje H5N1 soja influence koji je uzrokovao milijune slučajeva ptičje gripe širom planete. Njeno širenje počelo je 2020. godine i dovelo je do milijunskih smrti ili ubijanja živine, ali i uginuća milijuna divljih ptica.

Nedavno, virus se proširio i na sisare, uključujući stoku, a slučajevi su primijećeni u 12 američkih država, zbog čega se strahuje od širenja na ljude.

Što više vrsta sisara virus uspje da zarazi, to ima više šansi da evoluira u soj opasan po ljude, piše Guardian.

Kopirati
Drag cursor here to close