Zdravlje

Provjerite konzumirate li ih: Evo najboljih i najgorih namirnica za jetru

Oostoje i namirnice koje loše utječu na jetru i u njima treba uživati u umjerenim količinama.
Lifestyle / Zdravlje | 22. 01. 2023. u 17:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naša jetra važan je organ s mnogim bitnim funkcijama zbog čega bismo trebali činiti sve što je moguće kako bismo je zaštitili.

Postoje namirnice koje imaju blagotvoran učinak na jetru. Između ostalog one smanjuju rizik od raznih bolesti i štite je od štetnih toksina.

Također, postoje i namirnice koje loše utječu na jetru i u njima treba uživati u umjerenim količinama.

U nastavku smo izdvojili dio i jednih i drugih.

Namirnice koje jetra voli: 

Zobena kaša

Hrana s puno vlakana može pomoći jetri da bude u svom najboljem izdanju. Zato ako želite na najbolji način početi dan, probajte jesti zobene pahuljice za doručak. Istraživanja su pokazala da zobena kaša može biti odličan pomoćnik u borbi s prekomjernom kilažom i masnoćom na trbuhu, a sve to pomaže i da se izbjegnu bolesti jetre.

Brokula

U svoju prehranu dodajte puno povrća ako želite zdravu jetru. Brokula neka bude važan dio ove strategije. Naime, neka istraživanja sugeriraju da je brokula ta koja jetru može zaštititi od nealkoholne masne bolesti jetre. Ako vam brokula kuhana na pari nije omiljena, pronađite druge načine pripreme, ali je nemojte izbjegavati.

Kava


Ako ne možete preživjeti dan bez barem šalice kave, onda će vam biti drago čuti da ona može biti korisna za vašu jetru. Studije su pokazale da pijenje kave može zaštititi jetru od oštećenja koja nastaju zbog previše alkohola ili nezdrave hrane. Naravno, nemojte pretjerivati.

Zeleni čaj

Zeleni čaj prepun je antioksidansa naziva katehini. Katehin je antioksidans koji čisti organizam, a istraživanja sugeriraju da može pomoći u zaštiti jetre od ozbiljnih bolesti. Naravno, najviše katehina dobit ćete ako sami kuhate čak i pijete ga dok je topao.

Voda

Jedna od najboljih stvari koju možete učiniti za svoju jetru je održavanje zdrave tjelesne težine, a u tome pomaže ispijanje dovoljnih količina vode. Voda neka bude primarna tekućina koju konzumirate tijekom dana i pijte dovoljne količine.

Bademi

Orašasti plodovi, posebno bademi, odličan su izvor vitamina E, hranjive tvari za koju istraživanja sugeriraju da pomaže u zaštiti od masne bolesti jetre. Bademi su dobri i za srce. Možete ih jesti samostalno, kao primjerice popodnevni zalogaj, a možete ih dodati i u salatu. U svakom slučaju, ni s bademima nemojte pretjerivati.

 Špinat

Lisnato povrće bogato je snažnim antioksidansom naziva glutation koji može pomoći u ispravnom funkcioniranju jetre. Dobra stvar je da je špinat namirnica jednostavna za pripremu. Može biti izvrstan kao salata, ali i skuhan i začinjen maslinovim uljem i češnjakom.

Borovnice

Borovnice su bogate hranjivim sastojcima koji se nazivaju polifenoli i mogu pomoći u zaštiti od bezalkoholne masne bolesti jetre koja često ide u paru s pretilošću i visokim kolesterolom. Ako vam borovnice nisu najomiljenija namirnica, druga hrana bogata polifenolima uključuje tamnu čokoladu, masline i šljive.

Bilje i začini

Želite li istovremeno zaštititi jetru i srce, koristite origano, kadulju, ružmarin... Oni su izvor zdravih polifenola, a dodatna pogodnost im je ta da ćete zbog njih koristiti manje soli u receptima. Cimet, curry u prahu i kim također su dobri.

Namirnice koje je bitno umjereno konzumirati: 

Masna hrana

Masna hrana nije dobra za zdravlje jetre. Ako jedete previše hrane zasićene masnoćama, to jetri može otežati da radi svoj posao. S vremenom može doći do upale koja pak može prouzročiti ožiljke na jetri koji su poznati kao ciroza. Zato je važna umjerenost.

Šećer

Posve očekivano, na popisu namirnica koje nisu najbolje za jetru je šećer. Previše slatkih namirnica može ostaviti traga na jetri. To je zato što je dio njezinog posla da šećere pretvara u masnoće. Ako pretjerate sa šećerima, vaša jetra može stvarati previše masti koja će na kraju završiti gdje joj nije mjesto. Dugoročno biste mogli završiti sa stanjem kao što je masna bolest jetre. Zato joj učinite uslugu i sa slatkišima budite umjereni.

Alkohol

Općepoznata je informacija da previše alkohola šteti jetri. S vremenom može doći i do ciroze, a čak i povremeno ispijanje nekoliko pića može biti štetno za jetru. Zato pokušajte ograničiti unos alkohola. Ako volite primjerice popiti malo vina iza ručka, popijte ga, ali zaustavite se na jednoj čaši.

Pakirana snack hrana

Nemojte se baš svaki put odazvati na poziv automata s grickalicama. Ponekad, umjesto toga, posegnite za zdravim međuobrokom. Potrudite se na posao što češće ponijeti zalihu zdravih grickalica. Naravno, to ne znači da baš svaki put morate pobjeći od nekog slatkog zalogaja. Bitan je balans.

Sol

Ne morate izbaciti sol iz prehrane. Samo je dobro pripaziti na budete umjereni s konzumacijom jer postoje istraživanja koja sugeriraju da previše soli može imati negativan utjecaj i na jetru. Ako jedete previše soli, između ostalog, vaše tijelo može zadržavati višak vode

Kopirati
Drag cursor here to close