Oboljenja

Multipli mijelom i Hodgkinov limfom: Pacijenti u BiH nemaju dovoljno mogućnosti za liječenje

Multipli mijelom i Hodgkinov limfom su oboljenja iz grupe hematoloških maligniteta. Multipli mijelom najčešće zahvata kosti, a Hodgkinov limfom limfne čvorove.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 09. 2020. u 10:28 Bljesak.info
Dr. Sandra Lazarevic - Hodgkinov Limfom i Multipli Mijelom

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krvna oboljenja itekako su prisutna u Bosni i Hercegovini. Broj pacijenata iz godine u godinu raste, a uvjeti liječenja i terapijske mogućnosti ostaju na istoj razini. Smatra ovo profesorica, hematolog i predsjednica Udruženja hematologa Republike Srpske Sandra Hotić Lazarević i dodaje da je pandemija COVID 19 tešku situaciju za pacijente učinila još težom.

Od 1 do 10

Multipli mijelom i Hodgkinov limfom su oboljenja iz grupe hematoloških maligniteta. Multipli mijelom najčešće zahvata kosti, a Hodgkinov limfom limfne čvorove. Za ove bolesti, kao i za mnoge druge, rana dijagnoza je jako bitna jer je iznimno važno na vrijeme izabrati terapijsku opciju i započeti terapiju. U Bosni i Hercegovini, dijagnosticiranjem bolesti, čak i u ranom stadiju, problemi ne prestaju, naprotiv. Pacijenti u BiH nemaju dovoljno mogućnosti za liječenje u svojoj zemlji, a profesorica Sandra Hotić Lazarević smatra da su uvjeti liječenja ovih pacijenata u cijeloj BiH slični.

''Što se tiče same dijagnostike možemo reći da pacijenti imaju vrhunski pristup i da je dijagnostika potpuno kompletirana. Također ću reći da je svaki pacijent priča za sebe. Veliki je izazov liječiti pacijente sa multiplim mijelomom, a evo i zašto. Znamo preporuke, čitamo kakve sve terapijske mogućnosti pacijenti imaju, a mi nažalost ipak nismo u stanju da to našim pacijentima omogućimo. Na svim našim zajedničkim sastancima, kolega iz Federacije BiH i mi hematolozi iz Republike Srpske, zaključimo da zaista nemamo sve terapijske mogućnosti. Što se tiče Hodgkinovog limfoma, napravljeni su mali pomaci kada su u pitanju terapije. Međutim, nemamo dovoljno mogućnosti'', pojasnila je profesorica Sandra Hotić Lazarević.

Pandemija, kašnjenje...

Dodaje da su uvjeti za liječenje ovih pacijenata gotovo katastrofalni.

''Na skali od 1 do 10, mi smo negdje na broju 3 što se tiče terapijskih mogućnosti'', zaključila je.

Susret s malignom bolešću predstavlja veliku prekretnicu u životu svakog pojedinca
i njegove obitelji. Strah od nepoznatog i pitanje ishoda liječenja dodatno opterećuju.

Zato liječnici, tvrdi profesorica, pacijentima pružaju zdravstvenu skrb ali i psihološku podršku.

''Oboljeli se najviše suočavaju sa strahom i neizvjesnošću pa im zato treba predstaviti sve terapijske opcije koje postoje. Kako kod nas, tako i u svijetu. Pored toga što su zabrinuti za svoje stanje i svoju budućnost, pacijenti u BiH moraju brinuti i o tome da li će dobiti adekvatnu terapiju i na kraju krajeva, da kažem ovako surovo, moraju brinuti o tome da li će imati dovoljno novaca da svoju terapiju plate'', pojasnila je profesorica Sandra Hotić Lazarević.

Pandemija COVID 19 utjecala je negativno i na ovu grupu pacijenata. Imunološki slabiji pacijenti, a u prvom redu onkološki, posebno su ugroženi jer već imaju bolesnu koštanu srž i primaju razne terapije pa su samim tim imunokompromitovani.

''Dogodilo se i to da su, recimo pacijenti koji su tek trebali da budu dijagnosticirani, zbog situacije sa pandemijom, izbjegavali dolazak hematologu i sa dijagnozom se zakasnilo'', zaključila je profesorica Hotić Lazarević.

Kopirati
Drag cursor here to close