Futura

Pokrenuta peticija: S knjižicom kod privatnika u HNŽ!

Pokrenuta je peticija kojom se želi upozoriti da su građani Hercegovačko-neretvanske županije diskriminirani kada je u pitanju izbor ustanove u kojoj se mogu ili žele liječiti.
Lifestyle / Zdravlje | 16. 05. 2023. u 12:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Javni je interes osigurati pravovremene i kvalitetne zdravstvene usluge građanima kroz korištenja javnih sredstava iz fonda zdravstvenog osiguranja. Novac kojim upravlja ZZO HNŽ-a je novac građana'', priopćeno je iz udruge Futura koja je pokrenula peticiju kojom se traži da građani sa svojom knjižicom mogu otići u javnu ili privatnu ustanovu.

''Građane ne bi trebalo zanimati hoće li im uslugu pružiti javna ili privatna ustanova, jer sve zdravstvene ustanove koje žele potpisati  ugovor sa zavodom zdravstvenog osiguranja moraju ispunjavati zakonom propisane uvjete i kriterije. Provođenje javnih nabavki kod ugovaranja zdravstvenih usluga je zakonska obveza. Na taj način osigurava se put do najkvalitetnijih zdravstvenih usluga, nebitno  koriste li se usluge javnih ili privatnih ustanova, jer sve je to kapital ove zajednice i društva'', navedeno je iz Future.

Naglašavaju kako, iako u FBiH u oblasti zdravstva vrijede isti zakoni, svi osiguranici nemaju ista prava.

''Za razliku od osiguranika u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Travniku koji imaju mogućnost liječenja s ovjerenom knjižicom i kod privatnika, osiguranici u HNŽ-u su diskriminirani, jer im je ta mogućnost uskraćena. Posljedice te diskriminacije su liste čekanja i ugrožavanje života i zdravlja žitelja HNŽ-a'', navode iz Future i dodaju kako traže poštivanje zakona i pravo izbora, želimo li sa svojom knjižicom otići u javnu ili privatnu ustanovu!

Kopirati
Drag cursor here to close