Medicinski stručnjaci

Podizanje svjesnosti o melanomu: Uvesti programe skrininga i zabraniti solarije

Melanom ima četiri faze bolesti, najteža je četvrta metastaska, ali uz adekvatnu terapiju ta bolest prestaje biti fatalna nego postaje kronična bolest kao što je hipretenzija ili dijabetes.
Lifestyle / Zdravlje | 20. 05. 2023. u 14:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Medicinski stručnjaci i profesionalci iz oblasti dijagnosticiranja i liječenja melanoma okupili su se danas na regionalnoj konferenciji udruženja oboljelih od melanoma u Sarajevu gdje su govorili o iskustvima i novim saznanjima u medicinskom dijagnosticiranju i liječenju melanoma u regiji koji je prvi po broju oboljevanja i smrtnosti od melanoma u Europi.

Konferenciji, koja je dio globalne kampanje u podizanju svjesnosti o melanomu u svijetu koji se obilježava u maju, prisustvovali su članovi udruženja oboljelih od melanoma iz zemalja Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske te lijelnici iz Crne Gore.

Prevencija i ukidanje solarija

S ovog skupa deklaracijom je zatraženo da se uvjeti dijagnosticiranja i liječenja melanoma u zemljama regije usklade s preporukama i smjernicama Europskog društva za medicinsku onkologiju (ESMO) kao što je to praksa kod liječenja pacijenata od melanoma u Europskoj uniji.

Sudionici konferencije naglasili su da će njihovo djelovanje biti usmjereno na to da se kao obavezno uvedu programi prevencije i skrininga na melanom, a pokrenut će i inicijativu za ukidanje solarija za sve uzraste.

Predsjednik Udruženja oboljelih od melanoma Federacije BiH Fikret Operta kazao je Feni da se kroz ova predavanja pokazalo koliko su neophodni pregledi kože što se u BiH ne radi zbog čega je pokrenuta inicijativa za osnivanje Škole dermoskopije u Federaciji namijenjene za edukaciju ljekara iz porodične medicine.

Operta je upozorio da je jedan od čestih uzroka melanoma, posebno kod mladih ljudi, korištenje solarija zbog čega je i zatraženo da se zabrani njegova upotreba za mlađe od 18 godina. Napominje da je važno osigurati da se bh. pacijenti približe kliničkim studijama kako bi imali besplatne prijeko potrebne lijekove.

''U državama koje ne provode preventivne aktivnosti u porastu je broj oboljelih od melanoma. Tamo gdje nema podizanja svjesnosti o potrebi zaštite od prekomjernog sunčanja i štetnosti solarija imamo povećan broj oboljelih'' - dodao je.

Što se tiče liječenja melanoma Operta kaže da je u Federaciji BiH dosta toga postignuto u posljednjim godinama. Postoje pametne terapije koje se dijele na ciljanu i imunu terapiju koja je sada dostupnija pacijentima. Prema podacima Federalnog zavoda 105 pacijenata pokriveno je ovom terapijom.

Četiri faze bolesti

Melanom ima četiri faze bolesti, najteža je četvrta metastaska, ali uz adekvatnu terapiju ta bolest prestaje biti fatalna nego postaje kronična bolest kao što je hipretenzija ili dijabetes. Zato su važni ovi lijekovi koji jesu skupi, ali i život je skup, kaže Operta.

Predsjednik Udruženja pacijenata oboljelih od melanoma iz Beograda Savo Pilipović kazao je Feni da je teško okupljati oboljele od melanoma jer su mnogo članova gubili vrlo brzo, ali dolaskom modernih terapija situacija se znatno promijenila.

Upozorio je da je sve jače zračenje Sunca, posebno štetno ultraljubičastog koje je vrlo opasno za razvoj raka kože, a istovremeno sve više ljudi posjećuje solarije. Zahvaljujući Udruženju dermatovenerologa u Srbiji uspjeli da se mlađima od 18 godina zabrani korištenje solarija.

''Trenutno se borimo da se solarij svima zabrani. U Brazilu i Australiji je zabranjen solarij, u Europi još nigdje nije. Postoje neke inicijative, ali to se još uvijek nije dogodilo'' - kaže Pilipović.

On dodaje da se trenutno radi na projektu gdje dermatolozi i dermatovenerolozi obučavaju ljekare opće prakse da golim okom vide promjenu na koži pacijenta i upute ga na daljnje preglede jer bi se time spasilo mnogo života.

Na ovom skupu pokrenuta je i inicijativa za formiranje koordinacionog ekspertnog tima medicinskih stručnjaka iz regije koji bi aktivno radili na uključivanju oboljelih od melanoma u medicinske studije.

Kopirati
Drag cursor here to close