Iscjeljenje

Plivanje u hladnoj vodi na poseban način pomaže ženama

Čini se da uranjanje u hladnu vodu ženama u menopauzi donosi niz dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje, a neki to uspoređuju s "iscjeljenjem", rekli su istraživači.
Lifestyle / Zdravlje | 01. 02. 2024. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Plivanje u hladnoj vodi može značajno smanjiti simptome menopauze kao što su promjene raspoloženja i valunzi, pokazalo je istraživanje.

Čini se da uranjanje u hladnu vodu ženama u menopauzi donosi niz dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje, a neki to uspoređuju s "iscjeljenjem", rekli su istraživači. Studija koju su vodili znanstvenici s University College London ispitala je 1114 žena između 16 i 80 godina, s prosječnom dobi od 49 godina, koje redovno plivaju u hladnoj vodi. Među studijskom grupom, 785 žena je u to vrijeme prolazilo kroz menopauzu.

Polovina te grupe izjavila je da im je plivanje u hladnoj vodi značajno smanjilo anksioznost, dok su neke rekle da im je također pomoglo u rješavanju promjena raspoloženja (35%), lošeg raspoloženja (31%) i valunga (30%). A 63% žena reklo je da su plivale posebno kako bi se riješile simptoma menopauze. Ovi nalazi objavljeni su u časopisu Post Reproductive Health.

Već je utvrđeno da hladna voda smanjuje stres kod ljudi koji plivaju na otvorenom, dok ledene kupke potiču oporavak mišića kod sportaša. Plivanje u hladnoj vodi moglo bi, prema znanstvenicima, pružiti alternativno rješenje za žene koje se bore s menopauzom i potaknuti više žena da se bave sportom.

Kad je riječ o studiji UCL-a, što su žene duže plivale i što je voda bila hladnija, to su koristi bile veće.

Od 1114 učesnica, 711 žena imalo je i menstrualne simptome. Među njima, 38% je navelo da su bolje kontrolirale promjenu raspoloženja. Redovne plivačice u hladnoj vodi koje su imale simptome menopauze ili menstrualne simptome imale su "pozitivan sveukupni učinak". Identificirano je pet ključnih prednosti: pokazalo se da voda smiruje i podiže raspoloženje, žene su našle društvo i postale članice zajednice, njihov doživljaj menstruacije promijenio se nabolje, smanjio se utjecaj valunga i došlo je do poboljšanja sveukupnog zdravlja.

Kopirati
Drag cursor here to close