Biomedicinski potpomognuta oplodnja: Pacijenti su se ponovo našli u situaciji da imaju pravo, ali ne i mogućnost ostvarivanja prava
BMPO

Biomedicinski potpomognuta oplodnja: Pacijenti su se ponovo našli u situaciji da imaju pravo, ali ne i mogućnost ostvarivanja prava

Lifestyle / Zdravlje | 28. 02. 2024. u 08:50 Bljesak.info / | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova godina. Stari problemi. Ovaj tekst započinjemo sa konstatacijom iz teksta objavljenog na našem portalu 22.01.24. ''Nedorečenost u praksi: Analiza stvarnog stanja primjene novih pravila o biomedicinski potpomognutoj oplodnji u FBiH''.

Parovi u FBiH čiji put do roditeljstva vodi kroz procedure biomedicinski potpomognute oplodnje (BMPO) su se još jednom našli u problemu, odnosno nemogućnosti ostvarivanja prava koja im pripadaju Zakonom. Ovo su informacije koje smo dobili od parova koji su trebali otpočeti sa BMPO početkom ovog mjeseca.

Do sada smo pisali o tome zašto neplodnost kao privatna stvar ima javni značaj!? U našim prethodnim tekstovima smo konstatirali i da je biološki sat neumoljiv i u slučaju infertiliteta skoro pa nikada ne radi u korist para, pogotovo ženskog partnera.

Konstatirali smo i da svako odlaganje procedure BMPO, nakon što je ona određena kao jedina preostala metoda liječenja, umanjuje šanse za pozitivan ishod, a to je rođenje zdravog djeteta.

I zašto to sve ponavljamo?! Zato što se sve ponavlja! Zato što se parovi i ove godine susreću sa problemima u ostvarivanju svog prava. Zato što su ponovno primorani plaćati uslugu svojim novcem. Zato što su ponovo primorani da prolongiraju proceduru BMPO. I to sve se događa zato što parovi nisu u mogućnosti ostvariti svoja, zakonom zagarantirana prava.

Teoretski, zakon imamo, pravilnike imamo. Praktično, pacijenti su ponovo, po tko zna koji put, prepušteni sami sebi.

Iz Federalnog zakona o BMPO proizilazi i Pravilnik o obimu prava na biomedicinski potpomognutu oplodnju iz sredstava proračuna Federacije Bosne i Hercegovine, način formiranja cijene pojedinačnih postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje, kriteriji i načini ugovaranja, kao i druga pitanja od značaja za provođenje biomedicinski potpomognute oplodnje.

Budući da ustanove koje su certificirane za pružanje usluga iz oblasti BMPO su isključivo u vlasništvu privatnog sektora, iste su potpisivale ugovor sa ZZOR FBiH o pružanju usluga, te time postajale ugovorene ustanove. Ugovori koje su potpisivali ZZOR FBiH i privatni centri su prestali biti pravosnažni sa 31.12.2023. godine.  

Novi ugovori nisu potpisani.

Prestankom Važenja ugovora između FZZOR FBiH i ugovorenih ustanova, pacijenti su se ponovo našli u situaciju da imaju pravo, ali ne i mogućnost ostvarivanja prava, te s toga i naša konstatacija s početka ovog teksta – nova godina i stari problemi.

Uvidom u pravilnik jasno je da suglasnost koju par dobije vrijedi godinu dana. Postavlja se pitanje kako su to parovi dobili suglasnost za liječenje BMPO, suglasnost za ostvarivanje zakonom zagarantiranog prava, a da nemaju zapravo ustanovu u kojoj to pravo mogu ostvariti?

Prema članu 3 navedenog Pravilnika ''pravo na BMPO iz člana 2. ovog pravilnika ostvaruje se na osnovu izdate suglasnosti Komisije za izdavanje pojedinačnih suglasnosti za obavljanje biomedicinski potpomognute oplodnje (u daljnjem tekstu: Komisija za BMPO) koju formira Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federalni zavod), i to iz reda stručnjaka iz ove oblasti sa područja Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija).''

Član 4 istog Pravilnika u stavu (2) kaže “Suglasnost iz stava (1) ovog člana izdaje se za svaki pokušaj posebno i važi najduže 12 mjeseci od dana izdavanja.“

U članu 11 Pravilnika gdje se pojašnjava način ugovaranja stav (1) kaže se da ''Federalni zavod ugovara pružanje usluga BMPO sa zdravstvenim ustanovama za obavljanje BMPO ovlaštenim u skladu sa Zakonom, a nakon provedenog postupka suglasno Zakonu o javnim nabavkama ("Službeni glasnik BiH", br. 39/14 i 59/22) i propisima donesenim na osnovu tog zakona.'' Stavu (2) istog člana kaže ''Lista ovlaštenih ugovornih zdravstvenih ustanova za BMPO za svaku fiskalnu godinu objavljuje se na internet stranici Federalnog zavoda''.

Iskreno se nadamo kako će donositelji odluka spoznati važnost adekvatnog uređenja ove izuzetno osjetljive oblasti u sektoru zdravstva, te da će u što skorijem vremenu parovi koji su u potrebi za procedurama BMPO svoje pravo moći ostvarivati nesmetano i u kontinuitetu.

Video: Borba za potomstvo
Kopirati
Drag cursor here to close