Izignorirani, varani i razočarani

Zakon o Biomedicinski potpomognutoj oplodnji: Lažna obećanja i izgubljeno vrijeme

Mnogi parovi koji čekaju na primjenu Zakona o BMPO koji je stupio na snagu početkom godine, svakim mjesecom iščekivanja gube vrijeme koje je dragocjeno u ovoj borbi za potomstvo.
Lifestyle / Zdravlje | 26. 05. 2023. u 09:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neformalna grupa žena FBiH okupljena oko Facebook grupe FB "Neplodnost – Iskustva'' obratila se javnosti priopćenjem u kojem navode da su ignorirani, varani i razočarani u sustav biomedicinski potpomognute oplodnje i naše vlasti.

Premašeni zakonski rokovi, nerealne cijene

''Kako stara narodna kaže ''Ne raduj se unaprijed'', tako je bilo i ovaj put. Ne tako davno u medije je procurila informacija od naših vladajućih da je usvojen Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, kojim se reguliraju postupci potpomognute oplodnje u Federaciji, gdje će parovi imati financiran/sufinanciran postupak izvantjelesne oplodnje pa čak i lijekove koji se koriste u hormonalnoj stimulaciji od strane Federalnog zavoda BiH, koja se koristi kao neizostavna terapija u svakom pokušaju izvantjelesne oplodnje. Usvojena izmjena Zakon o BMPO, usvojen Pravilnik, usvojen Proračun FBIH za 2023. godinu. Obećavaju što skoriji početak rada, ali kako su obećanja-ludom radovanja, evo već prolazi skoro pola godine a ništa se ne događa'', napisala je neformalna grupa.

Navode da su premašeni zakonski rokovi koji su definirani Pravilnikom, a posebno su istaknuli netransparentnost u radu, gdje parovi dugo vremena nemaju nikakav uvid u njihove aktivnosti; sumnjivi Tarifnik cijena pokušaja izvantjelsene, koji su dogovorili „iza kulisa“ je navodi se u pismu, daleko ispod realnih cijena jednog postupka izvantjelesne oplodnje.

To su, navode, samo neki problemi zbog kojih su parovi koji vode borbu s neplodnošću s ovim načinom odnosa prema njima jako razočarani i ogorčeni.

Ukradeno vrijeme

''S ovim pismom želimo da ukažemo na stvari koje su sporne u radu Federalnog zavoda, a odraz su samo sveukupnog stanja u našoj državi koja nažalost ništa ne čini za svoje
stanovnike. Vjerojatno naviknuti na našu uspavanost računaju da ćemo šutjeti i patiti u tišini i prepustiti se da nam uskraćuju naša prava, da nas zavaravaju i drže u grču. Napomenut ću samo činjenicu da država od nas uredno uzima sve što može uzeti kroz poreze, gdje se dio od navedenih prihoda odvaja i za zdravstvo koje ništa ne čini za nas. Mnogi parovi koji čekaju na primjenu Zakona o BMPO koji je stupio na snagu početkom godine, svakim mjesecom iščekivanja gube vrijeme koje je dragocjeno u ovoj borbi za potomstvo, jer biološki sat ne može čekati dovijeka na konačne i konkretne korake Federalnog zavoda koji je do sada bio dužan da uveliko počne s radom'', navodi se u priopćenju.

Navode da su im ''ukrali'' već skoro pola godine, i još uvijek nisu dobili konkretne odgovore što se događa i zašto se nije počelo s radom, iako sa zakonske strane prepreka
nema.

''Nama ne trebaju šturi izgovori, nama treba rad i sprovođenje Zakona o BMPO, kao i da se čuje glas nas koji se borimo da se ostvarimo kao roditelji, što je ustvari jedna normalna i prirodna želja svakog čovjeka, ali očito u ovoj smo državi još samo jedni od onih na marginama na kojima se lome lažna obećanja, politički interesi i lopovluci kojima kraja nema'', navodi se u pismu.

Kopirati
Drag cursor here to close