Kakvo je stvarno stanje?

Nedorečenost u praksi: Analiza stvarnog stanja primjene novih pravila o biomedicinski potpomognutoj oplodnji u FBiH

Federalna vlada je u 2023. godini na sebe preuzela obavezu financiranja troškova postupaka BMPO, kada je rečeno da će vlada ''izdvojiti oko 10 milijuna KM godišnje'' u tu namjenu. Na osnovu tih izjava, i za 2024. se očekuje približan iznos.
Lifestyle / Obitelj | 22. 01. 2024. u 11:52 M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ušli smo u drugu godinu implementacije izmjena i dopuna zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji (BMPO) na prostoru FBiH.

Između ostalog  zakon je imao za cilj da omogući svim pacijentima na prostoru FBiH podjednaka prava na liječenje procedurama BMPO. Osim zakona, početkom 2023. je donesen i pravilnik kojim se pobliže uređuje opseg prava na biomedicinski potpomognutu oplodnju iz sredstava proračuna Federacije Bosne i Hercegovine. No kakvo je stvarno stanje?!

Implementacija pravilnika i zakona je počela za zakašnjenjem, tako da su prve suglasnosti za liječenje izdate tek polovinom 2023. godine. Parovi koji su se podvrgli procedurama BMPO u periodu do izdavanja prvih suglasnosti su se našli u ''vakumu'', te su liječenje morali platiti vlastitim novcem.

Naknadnim urgencijama i izmjenama pravilnika, spomenuti parovi su uvedeni u pravo. Suglasno dopunama Pravilnika o obimu prava na biomedicinski potpomognutu oplodnju Upravni odbor Federalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja je donio, na svojoj sjednici održanoj dana 28.12.2023. godine, Odluku o financiranju/sufinanciranju odnosno naknadi troškova liječenja BMPO (biomedicinski potpomognutom oplodnjom) i lijekova za stimulaciju ovulacije, bez suglasnosti komisije za BMPO Federalnog zavoda i Odluku o izmjeni i dopunama odluke o financiranju/sufinanciranju troškova lijekova za stimulaciju ovulacije. Za parove to znači mogućnost refundacije troškova ukoliko su ostali uvjeti koje pravilnik definira ispunjeni.

Od ukupno 10 milijuna KM koliko je za 2023. bilo odobreno za procedure BMPO, utrošeno je manje od jedne trećine. Preostali novac je vraćen u proračun Federalne Vlade. Tako je završila 2023.

Nova godina. Stari problemi.

Prema neslužbenim informacijama Komisija za izdavanje pojedinačnih suglasnosti za liječenje procedurama BMPO je pauzirala svoj rad jer za isti u prethodnom periodu nisu plaćeni, iako je to bilo definirano ugovorom koji je svaki od članova potpisao sa ZZOR FBiH. Sredstva za procedure BMPO za 2024. još uvijek nisu odobrena.

Federalna vlada je u 2023. godini na sebe preuzela obavezu financiranja troškova postupaka BMPO, kada je rečeno da će vlada ''izdvojiti oko 10 milijuna KM godišnje'' u tu namjenu. Na osnovu tih izjava, i za 2024. se očekuje približan iznos.

Biološki sat je neumoljiv i u slučaju infertiliteta skoro pa nikada ne radi u korist para, pogotovo ženskog partnera. Svako odlaganje procedure BMPO, nakon što je ona određena kao jedina preostala metoda liječenja, umanjuje šanse za pozitivan ishod, a to je rođenje zdravog djeteta.

Znajući da je komisija za izdavanje pojedinačnih suglasnosti pauzirala svoj rad, te da sredstva za 2024. godinu još uvijek nisu službeno odobrena, postavlja se pitanje da li će pacijenti ponovo morati da čekaju da bi ostvarili svoje pravo, ili će procedure BMPO morati plaćati svojim novcem, iako im je financiranje istih zagarantirano zakonom i pravilnikom.

Šta sa parovima koji nisu u mogućnosti samostalno financirati izuzetno skupe procedure liječenja? Da čekaju i čekajući si svjesno umanje šanse za pozitivan ishod?!

Kopirati
Drag cursor here to close