Budite umjereni

Ovih 8 znakova pokazuju da jedete previše soli

Sol je neizostavan začin koji daje okus hrani te je kuhanje bez njega nezamislivo. Osim ove pogodnosti, ima i ključnu ulogu u održavanju ravnoteže tekućina u tijelu.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 08. 2023. u 16:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

No, koliko god nam bila potrebna, sol se treba umjereno koristiti, inače može imati negativne učinke na Vaše zdravlje. U nastavku donosimo jasne znakove da jedete previše soli i da bi bilo dobro smanjiti njen unos. 

1. Nadutost 

Kao što smo već spomenuli, sol ili natrijev klorid ima sposobnost zadržavanja tekućine u tijelu. S prevelikim unosom soli, tijelo je pokušava razrijediti te održati ravnotežu elektrolita.

To postiže zadržavanjem veće količine vode kako bi razrijedilo višak soli. Zbog ovog procesa se možete osjećati naduto i neugodno te imati grčeve u trbuhu. Ako imate ove simptome znajte da je prevelik unos soli jedan od razloga za njih. 

2. Povišen krvni tlak

Foto: Canva / Mjerenje krvnog tlaka

Ako inače ne patite od visokog krvnog tlaka, prevelik unos soli može utjecati na promjene koje se tiču njega. Budući da višak soli potiče zadržavanje tekućine u krvnim žilama, može potaknuti povećanje krvnog tlaka.

Osim ovog problema, povećava se i rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Nadamo se da ćete idući put pripaziti s unosom ovog začina jer jela mogu biti jednako ukusna čak i kad ga koristimo umjereno. 

3. Promjene u okusu

Je li Vam se ikad dogodilo da je hrana koju ste pripremili postala bezukusna bez dodatne soli? Ako je odgovor potvrdan i ako ste Vi ona osoba koja uvijek traži soljenku, vjerojatno jedete previše soli.

Zbog stalnog dodavanja soli Vašoj hrani, narušavate osjet okusa te ne možete uživati i hrani. Pokušajte se kontrolirati i koristite je umjereno inače će se njezin prekomjeran unos sve više odražavati na Vaše zdravlje. 

4. Česta žeđ

Foto: Canva / Muškarac pije vodu

Svima Vam se bar jednom dogodilo da ste osjećali jaku žeđ nakon nekog začinjenog jela. Takva jela ne konzumiramo često i veći unos vode je u takvim situacijama sasvim normalan. No što ako se takva žeđ pojavljuje sve češće i češće?

Ako ste u posljednje vrijeme sve više žedni bez obzira koliko vode popijete, jedan od razloga može biti prevelik unos soli. Naime, ogromne količine vode koje Vaše tijelo traži su mu potrebne da razrijedi višak soli koji ste unijeli. Imajte na umu da zdrava i pravilna prehrana znači i umjeren unos začina, tako da se pobrinite da je sljedeći put ne dodate više nego što je potrebno. 

5. Glavobolja

Ako ste primijetili da imate česte glavobolje a ne znate im uzrok, možda samo jedete previše soli. Budući da zbog viška soli u organizmu pijemo veće količine vode kako bi je razrijedili, to utječe na količinu krvi u krvnim žilama.

Ovo sve vodi do povećanja krvnog tlaka koji utječe na cirkulaciju krvi te suženje i proširenje krvnih žila. Rezultat su sve češće glavobolje koje ponekad mogu biti nepodnošljive, posebno ljudima koji su im skloni. Ako primijetite ove simptome, a inače nemate problema sa zdravljem, pokušajte smanjiti unos soli. Sigurno smo da će se glavobolje smanjiti. 

6. Učestalo mokrenje 

Foto: Canva / Ulazak u toalet

S obzirom da, nakon prevelikog unosa soli, popijete velike količine vode, sasvim je normalno da ćete učestalo mokriti. Ako Vam se čini da svako malo idete na toalet, prisjetite se jeste li u posljednje vrijeme jeli više soli nego inače.

Ako jeste, s njezinim smanjenjem će se smanjiti i učestalost mokrenja. Osim što ćete se osloboditi stalnog hodanja do toaleta, ovom promjenom ćete pozitivno utjecati na Vaše cjelokupno zdravlje. 

7. Problemi s bubrezima

Bubrezi igraju važnu ulogu u filtriranju viška soli iz organizma. Ako jedemo previše soli, opterećujemo rad bubrega što vremenom može dovesti do njihove slabosti.

Osim oslabljenog rada vremenom se povećava rizik od ozbiljnog oštećenja bubrega i razvoja bubrežnih bolesti. Pobrinite se da ne prekoračujete normalan unos od 5g soli dnevno, te unesite pozitivnu promjenu koja će Vam osigurati kvalitetniji život. 

8. Nesanica

Foto: Canva / Žena pati od nesanice

Ako ste mislili da pretjerani unos soli ne može utjecati na nesanicu, prevarili ste se! Naime, zbog velike količine vode u tijelu i potrebe organizma da je izbaci, stalno ćete morati ići do toaleta što će Vam prekidati san.

Ako se ovakvo stanje nastavi, može Vam napraviti probleme sa svakodnevnim obavljanjem obaveza. No, ako samo malo pripazite na sebe i na kvalitetu onoga što jedete, zaista možete napraviti razliku. 

Zaključak

Ovo su neki od ključnih znakova da jedete previše soli. Ako ih primjietite i reagirate na vrijeme, možete bitno utjecati na kvalitetu svog života.

Pravilna prehrana i umjeren unos soli može Vam pomoći da sačuvate zdravu ravnotežu u Vašem organizmu. Zapamtite, zdravlje je nešto najvažnije što imate, stoga se pobrinite da ga ne uzimate zdravo za gotovo!

Kopirati
Drag cursor here to close