Primjećujete li neke od njih?

Ovih 6 znakova pokazuju da vam u tijelu nedostaje vitamina

Kad nešto nije u redu, tijelo će vam uvijek dati znakove, te ih ne bi trebali olako shvaćati.
Lifestyle / Zdravlje | 01. 04. 2024. u 18:00 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako vam kosa opada jače nego inače ili osjećate umor iako se niste previše umorili, možda bi trebali obratiti malo više pažnje na sebe. Istražili smo najčešće znakove koji pokazuju da vam u tijelu nedostaje vitamina, te donosimo savjete što učiniti u tom slučaju. 

1. Pretjerana slabost i umor 

Ako osjećate slabost i umor iako niste radili ništa naporno, nemojte zanemarivati ove simptome. Oni mogu ukazivati na manjak željeza i vitamina D. Potrebno je uzeti neke dodatke prehrani kako bi vaš organizam dobio potrebne vitamine i minerale.

Također, za vitamin D, pokušajte boraviti što više na suncu jer je ono najbolji lijek za ovakva stanja. Ako su vam razine željeza niske, prehranu bi trebali pojačati s zelenim lisnatim povrćem, crvenim mesom, te prirodnim sokovima od aronije. Kad u svoju prehranu dodate više ovih namirnica, zdravstveno stanje će vam se sigurno poboljšati.

2. Lomljivi nokti i suha koža 

Ako su vam inače nokti jako čvrsti i zdravi te odjednom postanju lomljivi, potražite uzrok ovog stanja u načinu prehrane. Unosite li dovoljno vitamina i minerala za jačanje noktiju i zdraviji izgled kože?

Ako je odgovor negativan, vjerojatno vam nedostaje vitamina B i C. Da bi vratili zdrav izgled vaše kože i noktiju, u prehranu bi trebali uvrstiti namirnice bogate ovim vitaminima. Najviše ih ima u zelenom lisnatom povrću, orašastim plodovima, mliječnim proizvodima, žumanjku te ribi. 

3. Opadanje kose 

Ako primijetite da vam kosa opada jače nego inače, možda imate manjak vitamina B7, odnosno biotina te željeza. Biotin igra važnu ulogu u jačanju kose te njegovim smanjenim unosom dolazi do prekomjernog opadanja.

Da bi vratili gustoću i sjaj vašoj kosi, u prehranu trebate uključiti više jaja, cjelovitih žitarica, badema, ribe te lisnatog povrća. 

4. Krvarenje desni 

Krvarenje desni može biti simptom manjka vitamina C. Ovaj moćni vitamin igra važnu ulogu u jačanju imuniteta te održavanju zdravlja desni. Jak je antioksidans te ga najviše ima u agrumima, kiviju, paprici te sezonskom voću i povrću.

Zbog toga bi trebali u svoju prehranu uključiti što više voća i povrća te smanjiti nezdrave navike poput pušenja i konzumacije alkohola. 

5. Grčevi u mišićima 

Grčevi u mišićima mogu ukazivati da vam nedostaje magnezija, kalcija i vitamina D. Iako mnogi misle da je ovo stanje bezazleno, to nije istina. Grčenje mišića prilikom vožnje, primjerice može imati užasne posljedice.

Zbog toga bi se trebali pobrinuti da unosite dovoljno namirnica bogatim ovim vitamina, kao i konzumiranje raznovrsne prehrane. Za početak jedite više orašastih plodova, mlijeka, jogurta, banane i jabuke. Uz pravilnu prehranu ćete nadomjestiti manjak vitamina i pozitivno ćete utjecati na zdravlje cijelog organizma. 

6. Loš noćni vid

Ako imate dobar vid no u posljednje ste vrijeme primijetili da slabije vidite noću, možda vam nedostaje vitamin A. On je jako bitan za funkcioniranje cijelog organizma, posebno zdravlja očiju. Najviša ga ima u mrkvi , slatkom krumpiru, špinatu te zelenom lisnatom povrću.

Također, ima ga u svakom žuto-narančastom povrću, te se potrudite da ga konzumirate što više. Nakon kratkog vremena ćete sigurno primijetiti poboljšanje noćnog vida, te bolje opće stanje organizma. 

Zaključak 

Kad vam tijelo počne slati signale da nešto nije u redu, nemojte ih ignorirati nego obratite pažnju na njih. Naveli smo neke od čestih stanja koja upozoravaju da vam u tijelu nedostaje vitamina, kao i savjete što učiniti kad se to dogodi.

Nadamo se da ćete uz naše savjete shvatiti važnost raznovrsne prehrane te osigurati svom organizmu sve potrebno za normalan rad. 

Kopirati
Drag cursor here to close