Istraživanje

Nova studija: Oboljeli od Covida-19 mogu imati probleme s očima

Stručnjaci navode da virusna infekcija može utjecati na krvne žile te da bi stoga moglo doći do stvaranja ovih kvržica.
Lifestyle / Zdravlje | 17. 02. 2021. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novo istraživanje pokazalo je da osobe koje imaju teški oblik covida-19 mogu imati određene očne abnormalnosti.

Do sada je bilo poznato da covid-19 može kod nekih oboljelih uzrokovati konjunktivitis, ali istraživači su sada primijetili i kvržice u očima.

Stručnjaci navode da virusna infekcija može utjecati na krvne žile te da bi stoga moglo doći do stvaranja ovih kvržica.

Studija objavljena u medicinskom časopisu Radiology analizirala je MRI snimke kako bi pronašla značajne abnormalnosti u očima kod nekih osoba koje imaju teški oblik covida-19. Studijom je obuhvaćeno 129 pacijenata.

Njih devet, odnosno 7%, imalo je abnormalne MRI nalaze očne jabučice. Osam pacijenata bilo je zaprimljeno na odjel intenzivne njege zbog covida-19, a snimke su otkrile kvržice odnosno čvorove na stražnjem dijelu oka, prenosi N1.

Teorija istraživača je da bi čvorići mogli biti povezani s upalom koju uzrokuje virus te neadekvatnom drenažom vena oko očiju. Među ovih devet pacijenata brojni su imali i neka postojeća medicinska stanja: dvoje je imalo dijabetes, šest je bilo pretilo, a dvoje hipertenziju.

Boravak na odjelu intenzivne njege i općenito hospitalizacija mogu predstavljati dodatni rizik za pacijente zbog ležanja jer zadržavanje u ležećem položaju dulje vrijeme moglo bi utjecati na drenažu krvnih žila, piše Healthline.

Dugoročni rizici

Kao i kod ostalih novootkrivenih posljedica koronavirusa, i u ovom slučaju se još uvijek procjenjuju dugoročni rizici. S obzirom na to da je studija obuhvatila mali broj ljudi, potrebni su dodatni testovi koji bi mogli utvrditi dugoročne rizike.

Dr. Claudia F.E. Kirsch, šefica odjela za neuroradiologiju u Northwell Healthu u New Yorku, rekla je da bi se ovakvi čvorovi mogli stvarati i u drugim dijelovima tijela.

Na ove čvoriće u očima potrebno je obratiti posebnu pažnju jer ako se ne liječe, mogu uzrokovati sljepoću.

"Prvi je cilj potaknuti pacijente da samostalno dišu i smanjiti virusno opterećenje. Idealna bi bila prevencija, odnosno da uopće ne dođe do zaraze", kazala je Kirsch, dodajući da se još uvijek istražuje što se točno događa u oku.

Kako se liječiti

Studija sugerira da bi se osobe koje su imale teški oblik covida-19 trebale podvrgnuti očnom pregledu koji bi uključivao i magnetsku rezonancu i fundoskopiju kojom se može provjeriti stražnji dio oka.

Iako koronavirus prvenstveno napada pluća, još ranije se pokazalo da može izazvati i konjunktivitis. No, potrebna su daljnja istraživanja koja bi analizirala očne abnormalnosti koje može uzrokovati covid-19.

Kopirati
Drag cursor here to close