SAD

Novi val koronavirusa označen 'pandemijom necijepljenih'

Nedavna studija vladinih podataka pokazala je da je stopa hospitalizacije među necijepljenim odraslim osobama 17 puta veća nego među potpuno cijepljenim.
Lifestyle / Zdravlje | 01. 09. 2021. u 09:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovog ljeta ponovni val koronavirusa vladini dužnosnici američkog predsjednika Joea Bidena označili su kao "pandemiju necijepljenih".

Nedavna studija vladinih podataka pokazala je da je stopa hospitalizacije među necijepljenim odraslim osobama 17 puta veća nego među potpuno cijepljenim.

No čini se da taj podatak ne mijenja mišljenje i odluku među  necijepljenim osobama. I ne pokazuje infekcije koje se javljaju među potpuno cijepljenim. To je navelo zdravstvene službenike da preporuče povratak maskama i dalje cijepljenje, prenosi Associated Press (AP).

"Istina je da su necijepljeni najveći pokretač, ali ne smijemo zaboraviti da su i cijepljeni dio toga, dijelom i zbog delta varijante", rekao je dr. Eric Topol, profesor molekularne medicine u Scripps Research -u u La Jolli u Kaliforniji.

"Pandemija očito uključuje sve ljude, ne samo necijepljenje", reko je Topol, ukazujući na Louisianu, gdje podaci države kazuju na to da je gotovo 10 posto hospitaliziranih pacijenata cijepljeno.

Oglašavanje "pandemijom necijepljenih" moglo bi imati neželjene posljedice stigmatiziranja, dodao je. "Ne bismo ih trebali označavati kao isključivi problem", rekao je Topol.

Umjesto toga dužnosnici bi trebali istaknuti dezinformacije o cijepivu, rekao je dr. Peter Hotez, dekan Nacionalne škole za tropsku medicinu na Baylor College of Medicine u Houstonu. Navodi sumnjivih argumenata i dalje narušava povjerenje javnosti.

"Možemo reći da se virus ponovno pojavio na jugu Sjedinjenih Država, prvenstveno među necijepljenim ljudima, ali to ne znači da moramo kriviti te osobe", rekao je Hotez.

"Ljudi na koje moramo ciljati su dostavljači dezinformacija i moramo priznati da su i sami necijepljeni žrtve dezinformacija."

Anketa Centra za javna pitanja The Associated Press (NORC) pokazala je da je 45 posto odraslih osoba koje još nisu primile cjepivo reklo da je definitivno neće primiti, a 35 posto vjerojatno neće. Gotovo 2 od 3 (64 posto) necijepljenih odraslih osoba reklo je da nemaju povjerenja da su vakcine efikasne protiv mutacija poput delta varijante, iako podaci javnog zdravstva pokazuju da vakcina drastično smanjuje rizik od ozbiljnih bolesti, hospitalizacije i smrti. Samo tri posto necijepljenih odraslih osoba reklo je da će se definitivno cijepiti.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close