Još malo?

Njemački infektolog: Vrlo brzo ćemo imati lijek protiv korone

Prema ovom znanstveniku, studija koja se razvija rekordnom brzinom zbog pandemije korone, "nalazi se u vrlo naprednoj fazi". "Pokazali smo da lijek ublažava i skraćuje teški tijek bolesti Covid 19", izjavio je Fätkenheuer.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 05. 2020. u 22:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: dpa / Njemački infektolog Gerd Fätkenheuer

Prema riječima njemačkog infektologa Gerda Fätkenheuera, uskoro ćemo imati lijek protiv korone.

Medikament koji trenutno najviše obećava, remdesivir, "bit će na raspolaganju u roku od nekoliko tjedana ili nekoliko mjeseci", rekao je profesor iz Sveučilišne bolnice Köln za "Kölner Stadt-Anzeiger".

Fätkenheuer je njemački voditelj međunarodnog konzorcija za istraživanje remdesivira, lijeka koji je prvobitno razvijen protiv virusa ebole.

Prema ovom znanstveniku, studija koja se razvija rekordnom brzinom zbog pandemije korone, "nalazi se u vrlo naprednoj fazi".

"Pokazali smo da lijek ublažava i skraćuje teški tijek bolesti Covid 19", izjavio je Fätkenheuer.

Foto:Getty Images / Lijeka koji je prvobitno razvijen protiv virusa ebole mogao bi biti spasonosan protiv Covida 19

Značajne nuspojave još nisu poznate, ali kao i sama najbolja moguća primjena remdesivira za oboljele od Covida 19, trebaju se dalje istražiti.

Fätkenheuer pledira da se osigura jednostavna i jeftina proizvodnja lijeka, kako bi se cijene prema pacijentima održale dovoljno niskim.

"Prema izračunima jednog britanskog kolege, cijena koštanja s malim doplatama bila bi oko deset eura za desetodnevno liječenje", rekao je kölnski virolog.

"Koliko će se skupo prodavati, drugo je pitanje", dodao je na kraju.

Kopirati
Drag cursor here to close